Okrugli sto “U susret Evropi” održan u Banjaluci

Prvi od 22 događaja pod nazivom “U susret Evropi” održan je 18. oktobra 2007. godine u Banjaluci. Ostali događaji će se održati tokom ove i naredne godine u opštinama Bihać, Prijedor, Modriča, Tuzla, Pale, Goražde, Mostar, Široki Brijeg, Livno, Jajce, Rudo, Foča, Neum, Grude, Brčko, Bijeljina, Zenica, Doboj, Trebinje, Bileća i u Sarajevu.

Događaje “U susret Evropi” finansira Evropska unija, a provodi Centar za sigurnosne studije i nevladina organizacija KYODO (koje provode EU Info Centre). Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) i Evropske institucije pružile su svoju podršku ovim organizacijama.

Cilj je osigurati više informacija građanima i nevladinom sektoru o procesu Evropske integracije i zahtjevima koje BiH mora ispuniti na svom evropskom putu. Ambasadori država članica Evropske unije i predstavnici DEI biti će prisutni na ovim događajima i diskutovaće o ovim temama.

Prof. dr. Jasmin Komić, dogradonačelnik Banjaluke i prof. dr. Milorad Živanović, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci pozdravili su učesnike prvog događaja.

Potom su načelnici pomenutih opština potpisali “Deklaraciju o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine” kao znak podrške pocesu Evropske integracije.

Gosp. Andre Lys, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, dao je pregled evropske podrške BiH, od humanitarne pomoći do Instrumenta za pretprijemnu podršku (IPA), te je govorio o statusu svih država Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj integraciji, naglašavajući da su sve ove zemlje morale naporno raditi kako bi ispunile zahtjeve EU, i da BiH mora slijediti njihov primjer i osigurati da ne zaostane za njima. Gosp. Lys je dodao da preko 70% stanovništva želi da se njihova zemlja pridruži EU i da je neophodno da politički lideri osiguraju da evropska budućnost ove zemlje bude top prioritet. On je objasnio koje su to odgovornosti koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kao i o prednostima koje će zemlja imati od ovoga Sporazuma, posebno kada je riječ o trgovini ili pristupu fondovima EU za istraživanje, zdravlje, obrazovanje, sport, kulturu, socijalnu politiku, zapošljavanje i zaštitu okoline. Jednom kada BiH bude u situaciji da se kandiduje za članstvo u EU i bude prihvaćena kao država kandidat, biće kvalifikovana da primi dodatna sredstva za ekonomski i socijalni razvoj, infrastrukturu i razvoj ruralnih područja. Gosp. Lys je naglasio da je budućnost svijetla ako BiH bude odlučila da uzme svoju sudbinu u svoje vlastite ruke.

Gosp. Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, se osvrnuo na dostignuća zemlje i na trenutne izazove procesa Evropske integracije.

Učesnici su potom imali priliku da direktno upute svoja pitanja govornicima i da učestvuju u diskusiji.

Europa.ba