Seminar o industrijskim dostignućima i kontroli izvoza

U okviru regionalnog projekta – EU Pilot projekat 2006 – Unaprijeđenje kontrole izvoza u treće zemlje, kojeg finansira Evropska unija, na Jahorini je u periodu od 23. do 25. oktobra održan “Seminar o unaprijeđenju kontrole izvoza u treće zemlje i industrijskim dostignućima Bosne i Hercegovine”.

Ovaj seminar je dio projekta EU za saradnju sa trećim zemljama u oblasti kontrole izvoza roba koje mogu imati dvostruku namjenu, odnosno koje se mogu koristiti i u vojne i u civilne svrhe.

Seminar je organizovala EU, Njemačka i Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH. Glavni ciljevi seminara su razmjena informacija o djelotvornoj internoj kontroli i upoznati se sa legislativom BiH koja regulira kontrolu izvoza.  

Seminaru su prisustvovali stručnjaci iz njemačkog Federalnog ureda za ekonomiju i kontrolu izvoza (BAFA) i ambasade Njemačke, iz Privredne komore Slovačke, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, te bh. stručnjaci za indirektno oporezivanje i stručnjaci iz obavještajne službe, i predstavnici industrijskog sektora.

Gosp. Dragiša Mekić, pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, otvorio je seminar naglašavajući važnost saradnje između industrije i vlasti. Trenutna legislativa BiH je u potpunosti u skladu sa pravilima EU i Rezolucijom 1540 Vijeća sigurnosti EU, s ciljem prevencije povećanja količine oružja za masovno uništavanje. Gosp. Mekić je najavio da će u skoroj budućnosti biti izdata publikaciju sa smjernicama za kontrolu izvoza kada je riječ o industriji.

Gosp. Matthias Heinz, ekonomski savjetnik pri ambasadi Njemačke u BiH, je rekao da je saradnja između svih država neophodna kako bi se spriječila zloupotreba ovih roba za proizvodnju vojnih sredstava ili oružja za masovno uništavanje.

Gosp. Luc Steeman iz Delegacije Evropske komisije u BiH pozdravio je posvećenost predstavnika vlasti i industrijskog sektora u BiH da provedu djelotvornu kontrolu izvoza, te je naglasio da je ovo važno za BiH na njenom putu prema evropskoj integraciji.

Važan segment sigurnosti je djelotvorna kontrola osjetljive robe i tehnologija koje mogu imati dvostruku namjenu. U Evropskoj strategiji za sigurnost (ESS) iz decembra 2003. se konstatuje da se povećava količina oružja za masovno uništavanje (WMD) koje je potencijalno najveća prijetnja evropskoj sigurnosti. EU paralelno radi na tome da unaprijedi svoju vlastitu praksu kao i da pomogne drugima da unaprijed svoje prakse.  

Vlasti i industrija BiH i EU dijele zajednički interes kada je riječ o funkcionisanju kontrole izvoza – ovo je jedini način koji garantuje da se BiH smatra sigurnom destinacijom za osjetljive robe.

Sigurnost ne počinje niti se završava na granicama EU – Evropa mora imati aktivnu saradnju sa partnerima i prijateljima kako bi podržala uspostavljanje šire sigurnosti. Ove je relevantno kada je riječ o kontroli izvoza, kao i kada je riječ o bilo kojem pitanju koje se tiče sigurnosti.

Kontrola izvoza je značajna na svim nivoima. EU ima brojne i različite političke interese, koji se stalno povećavaju, ali njena suština je u dobrim ekonomskim i prosperitetnim trgovačkim odnosima. Ekonomski prosperitet je ključan za dugoročnu stabilnost i demokratiju u BiH, ali i u čitavoj regiji. Stalni napori i strukturalne reforme su neophodne kako bi se uspostavila djelotvorna tržišna ekonomija, kako bi se ostvario održivi razvoj i kako bi se osiguralo zapošljavanje. Demonstrirajući dobru državnu kontrolu izvoza može se olakšati promocija legitimnih trgovačkih ciljeva.

Europa.ba