Ceremonija dodijele ERMA diploma

Dana 29 oktobra 2007. godine održana je ceremonija u rektoratu sarajevskog univerziteta na kojoj su dodijeljene diplome Evropskog regionalnog programa magistarske diplome iz domena ljudskih prava i demokracije u jugoistočnoj Evropi (ERMA) za polaznike generacije 2006-2007 godine. Kurs je koordiniran između univerziteta u  Sarajevu i univerziteta u Bolonji.

ERMA je finansijski pomognuta od Evropske komisije i ministarstva vanjskih poslova Italije i svake godine školuje više od trideset mladih naučnika iz cijele regije iz domena ljudskih prava i demokracije. Ovaj projekat spada u širu kategoriju napora na izgradnji kapaciteta na prostoru cijele regije.

Generacija 2006-2007 sastavljena je od tridesetipet studenata iz dvanaset zemalja  šire regije kao i iz SAD i Kanade. Diplomantima su se pridružile porodice, uključujući i dijecu, svi zajedno okupljeni kako bi im čestitali na ovom važnom događaju.

Gdin. Samir Arnautović, Prorektor univerziteta u Sarajevu, čestitao je okupljenima i naglasio kako ovaj obrazovni program ne bi bio moguć bez nesebične pomoći EU i ministarstva vanjskih poslova Italije. Diplomiranim studentima poručio je da su granice koje pred njima stoje određene širinom njihovih vlastitih duša i želje da upotrijebe stečeno znanje.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH, rekao je kako je evropska inicijativa za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) finansirala ovaj kurs kroz nekoliko prethodnih godina te se smatra da je kurs u Sarajevu – organiziran u saradnji sa univerzitetom u Bolonji – doživio potpuni uspijeh. Naglasio je da poznavanje i poštovanje ljudskih prava predstavljaju činjenicu od životne važnosti za unutarnji razvoj zemalja u regiji, kao i njihovu integraciju u Evropsku zajednicu. On ovo vidi kao priliku da se unaprijede ljudska prava i demokracija u zemljama zapadnog Balkana jednako kao i obavezu svih učesnika u ovom dostignuću kako bi stremili tome cilju.

Njegova Ekselencija Alessandro Fallavollita, ambasador Republike Italije u BiH, također je naglasio važnost ljudskih prava u zemljama regije, bilo da su one na putu da postanu ravnopravne članice EU ili da su vec članice iste. Izrazio je svoje zadovoljstvo rezultatima postignutim kroz saradnju univerziteta u Sarajevu i Bolonji.

Gdin. Fabrizio Nava, iz ministarstva vanjskih poslova Italije, rekao je da je njegovo ministarstvo izuzetno zadovoljno što može pomoći ovaj projekat. On vjeruje da je najveće bogatstvo ono sakupljeno u ljudskom znanju, posebno kad je upotrijebljeno na polju ljudskih prava.

Gdin Stefano Bianchini, jedan od direktora ERMA u demokraciji i ljudskim pravima u jugoistočnoj Evropi, izrazio je svoje zadovoljstvo i sreću što je u mogućnosti da proslavi sedmu grupu diplomanata. Od 2000. godine, kada je program započet, diplomiralo je više od 200 studenata. Obavijestio je skup da je osnovano Alumni udruženje (udruženje bivših studenata), i da su već sada vidni rezultati kroz povezivanje bivših studenata i njihovih kolega koji su aktivni u ovom momentu bilo na polju donošenja odluka ili kroz rad u nevladinim organizacijama u njihovim državama. Dao je presijek studija i procese koji su omogućili studentima da urade i odbrane njihove magistarske radove.

Nakon sto su podijeljene diplome, Gdin. Zdravko Grebo, jedan od direktora ERMA u demokraciji i ljudskim pravima u jugoistočnoj Evropi, objavio je šest najboljih magistarskih radova u akademskoj godini.

Europa.ba