Konferencija: “Konvergencija medija: novi izazov za regulatore u Evropi i BiH”

Ambasador Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH i NJ.E. Alessandro Fallavollita, ambasador Italije u BiH, otvorili su 15. novembra 2007. godine, konferenciju kojom je obilježen uspješan završetak Twinning light projekta za podršku Regulatornoj agenciji za komunikacije koji je finansirala Evropska unija.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati uspješne saradnje između RAK-a i italijanske Autorita per le Garanzie nelle Communicazioni (AGCOM). Ovo je drugi projekat sa AGCOM kao twinning partnerom i on je doprinijeo da se napravi ugovor o međusobnoj saradnji, koji su predstavnici obje institucije potpisali na kraju konferencije.

Sveukupni cilj ovog projekta jeste osigurati pravilno regulisanje sektora komunikacija u Bosni i Hercegovini, potpuna provedba reforme Javnog sistema emitiranja i podrška jačanju nezavisnosti RAK-a. Ovaj twinning light projekat je posebno usmjeren ka jačanju i transferu znanja uposlenika u sektoru emitovanja, telekomunikacija i upravljanja spektrom frekvencija. Projekat je uključivao i važne elemente obuke za osoblje RAK-a, uključujući studijska putovanja u Rim i Napulj. 

Ambasador Kourkoulas je istakao da je nezavisnost u djelovanju RAK dobro utemeljena, što je od ključne važnosti za razvoj tržišta emitovanja i telekomunikacija. Ambasador je govorio i o djelimičnom napretku kada je riječ o audiovizualnoj politici, te o tome da je RAK počeo reviziju Kodeksa uređivanja RTV programa. On je izrazio žaljenje što Federacija BiH nije bila u stanju usvojiti neophodne zakone o javnom emitovanju, te što se provedba reforme javnih emitera nastavlja odgađati. Ambasador je dodao da EK namijerava i dalje pružati podršku RAK-u, koji je jedna od institucija u BiH koja se može koristiti za primjer kako je moguće uspješno preuzeti od međunarodne zajednice odgovornosti za vlastiti sektor. On je naglasio da ovo ukazuje na to da je BiH u poziciji da provede reforme, i pored svoje složenosti, dakako ako postoji dobra volja da se to učini.

NJ. E. Alessandro Fallavollita je izrazio svoj ponos što je uspješno zaključen ovaj twinning light projekat, koji je kreirao okvir za buduću saradnju. Ovo je najbolji dokaz da su ovakve veze uspješne i da kreiraju duh partnerstva.

Komesar Napoli iz AGCOM-a i gosp. Kemal Huseinović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije su osigurali detalje o ciljevima i dostignućima projekata:

  • Analiza sektora komunikacija u BiH
  • Nacrt seta mogućih unaprijeđenja u oblasti regulacije
  • Izrada nacrta ažuriranog izvještaja
  • Transfer znanja kroz obuku

Gđa. M. Fernandez Esteban iz GD Evropske komisije za informatičko društvo je pročitala pismo koje je komesar Viviane Reding uputila gosp. Huseinoviću i dala prezentaciju načina na koji EK gleda na konvergenciju medija.

O Twinningu:

Twinning sporazum je instrument kojeg Evropska unija koristi u kontekstu davanja podrške zemljama kandidatima i predkandidatima za ulazak u EU s ciljem jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kao priprema za članstvo u Evropskoj unjii. Instrument im pomaže u prilagođavanju svojih uprava sa zakonima Evropske unije „acquis communautaire“ i preuzimanju obavaza budućeg članstva. Twinning sporazumima se pruža ne samo savjetodavna i administrativna podrška zemljama korisnicama programa nego im se takođe pomaže i da izgrade dugoročniji odnos između stare, nove i buduće članice Evropske unije, i da približi zemlji korisnici raznovrsnost administrativnih praksi u Evropskoj uniji.  

Europa.ba