“Proširite svoju viziju” – Evropska nagrada za mlade novinare na temu proširenja Evropske unije

Generalna direkcija EK za proširenje, u saradnji sa Evropskim udruženjem mladih novinara je danas pokrenula panevropski konkurs za mlade novinare iz cijele Evrope. Cilj konkursa je podstaći mlade novinare da izraze svoja gledišta o politici proširenja Evropske unije.

Pozivaju se mladi novinari u dobi između 17 i 27 godina iz svih zemalja članica Evropske unije kao i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata (zemlje Zapadnog Balkana i Turska) da učestvuju u konkursu i dostave nedavno objavljen članak koji se tiče procesa proširenja Evropske unije (članak treba biti objavljen u periodu između januara 2007.g. i 15. marta 2008. godine).

Povodom pokretanja konkursa, koji će trajati od 15. novembra 2007. godine do 15. marta 2008. godine, komesar EK za proširenje Olli Rehn je izjavio: “Drago mi je što je ovaj konkurs pokrenut i zainteresovan sam za mišljenja mladih novinara o politici proširenja. Mladi novinari su važni u formiranju mišljenja svoje generacije. Pozivam ih da razmijene svoja iskustva i vizije naše zajedničke evropske budućnosti. Njihove ideje će dodatno unaprijediti razgovore koji će odrediti oblik našeg kontinenta.”

Učesnici se mogu prijaviti na posebnoj web-stranici
www.EUjournalist-award.eu
. Tamo mogu pročitati  članke o politici proširenja Evropske unije i pronaći zanimljive savjete za novinarsku karijeru. Na kraju konkursa u aprilu 2008. godine sudije, koje će sačinjavati predstavnici sredstava informisanja iz zemalja koje su obuhvaćene ovim konkursom, odabrati će pobjednički članak za svaku zemlju i ti članci će biti objavljeni na web-stranici konkursa. Svih 35 pobjednika će ići na zajedničko putovanje kroz balkanske zemlje i imaće mogućnost učešća u završnoj konferenciji sa predstavnicima sredstava informisanja iz različitih zemalja, koja će se održati u junu 2008. godine.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

Odjel za odnose s javnošću, 033/254 700

Europa.ba