Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Olli Rehn, evropski komesar odgovoran za proširenje i gosp. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine parafirali su u Sarajevu 4. decembra 2007. godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je prvi ugovorni odnos između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, i ključni korak ka budućem članstvu u Uniji.

Članovi Predsjedništva BiH – gosp. Željko Komšić, gosp. Nebojša Radmanović i gosp. Haris Silajdžić – zajedno sa gosp. Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom Evropske unije prisustvovali su ceremoniji parafiranja.

Usljed loših vremenskih prilika na sarajevskom aerodromu, gosp. Javier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i gosp. Luis Amado, ministar vanjskih poslova Portugala (zemlja koja se nalazi na čelu rotirajućeg Predsjedništva) bili su, nažalost, spriječeni da prisustvuju ceremoniji, iako je njihov dolazak bio planiran. Njihove riječi podrške prenio je gosp. Lajčak i NJ. E. A. Boltelho de Sousa, ambasador Portugala u BiH.

Predstavnici vlade – ministri, članovi Parlamenta, entitetski premijer, lideri političkih partija i mnogi drugi, kao i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, okupili su se na ovom istorijskom događaju.

Ambasador Dimitris Kourkoulas i znatan dio njegovog tima iz Delegaciji takođe su bili prisutni, zajedno sa gosp. Osmanom Topčagićem i članovima njegovog osoblja iz Direkcije za evropske integracije, kako bi vidjeli prve plodove svojih dugotrajnih napora na ovom polju.

Atmosfera je bila koliko ozbiljna toliko i srdačna. U jednom trenutku kada su stavljeni prvi parafi okupljeni gosti su se spontano digli na noge i počeli aplaudirati. Komesar Rehn i dr. Špirić reagovali su u skladu sa opštim raspoloženjem: nakon formalnog rukovanja koje je označilo kraj parafiranja, dr. Špirić se okrenuo publici i predstavnicima medija i pobjednički im pokazao palac prema gore dok je komesar Rehn ponosno zavrtio svojom olovkom u zraku.

Nakon parafiranja uslijedili su govori i konferencija za štampu.

Dr. Špirić je rekao da su građani BiH dugo čekali na ovaj prekrasni trenutak i da će, već od sutra, zemlja i njeni građani početi opštu transformaciju bh. društva, zbog toga što je SSP važan zadatak koji zahtijeva punu pažnju kako bi se prevazišli izazovi koji slijede. On je istakao svoje zadovoljstvo zbog činjenice što su lideri ove zemlje zamijenili svoje beskrajne diskusije kompromisom, što je u skladu sa pravim evropskim duhom. On je istakao da BiH na konkretnim primjerima mora dokazati da može preuzeti svoje odgovornosti i ispuniti zahtjevane zadatke, uključujući reformu policije, zakon o javnom radio-televizijskom sistemu, reformu javne uprave, punu saradnju sa Haškim tribunalom, ekonomske reforme itd. On je izjavio da BiH mora iskoristiti primjer Evrope kako bi se izgradilo takvo društvo, koje do sada nije imalo kapaciteta. Ali sada je ovoj zemlji data nada za bolju budućnost, pa se ova istorijska šansa ne smije propustiti.

Komesar Rehn je izrazio svoje zadovoljstvo što je ponovo u Sarajevu povodom tako važnog dana i što je u mogućnosti da parafira SSP, koji će donijeti konkretne prednosti građanima BiH kao što je poboljšanje uslova za trgovinu i povećanje investicija. Ako bude na odgovarajući način proveden, SSP je prvi korak ka statusu zemlje kandidata. On je čestitao građanima BiH na njihovim ostvarenjima i političkim liderima što su se ponašali u istinskom evropskom duhu postizanja kompromisa kako bi prevazišli političku krizu. On je dodao da je ključno iskoristiti pozitivni razvoj situacije kako bi se okončao proces SSP i pripremilo za buduće izazove na putu za Evropu. Ovaj dan je veliki evropski dan za BiH i jasan dokaz da Evropa želi da joj se ova zemlja pridruži čim bude spremna za to.

NJ. E. A. Boltelho de Sousa se pridružio čestitkama građanima BiH i njenim političkim liderima, dodajući da je njegova zemlja posebno sretna jer je prvi ugovorni sporazum između Evropske unije i BiH postignut tokom predsjedavanja Portugala. On je ponudio dalju i punu podršku kako bi se provele reforme koje su neophodne za dalju integraciju, i izrazio dobrodošlicu BiH u evropsku porodicu gdje ona sa pravom i pripada.

Gosp. Lajčak je istakao veliki simbolički značaj ovog dana nakon mjeseci paralize. Postignuti sporazum će osigurati bolje funkcionisanje Vijeća ministara i Parlamenta, a sporazum o daljem restrukturiranju policije pokazuje da je BiH u stanju da odgovori na izazove. BiH danas ima dobru priliku da dostigne svoje susjede – podrška koju nude različite branše “EU porodice u BiH” (EUSR, EUFOR, EUPM, Delegacija EK) će se nastaviti kako bi se odgovorilo na izmjenjene okolnosti, ali posvećenost BiH i njenoj evropskoj budućnosti će ostati neizmjenjena. On je čestitao svima na uspjehu postignutom danas, nadajući se da će se uskoro slaviti dalji uspjesi i dodajući da ovo zavisi od same BiH.

Europa.ba