Novogodišnja poruka ambasadora Kourkoulasa

Čini se da je decembar ključni mjesec za pozitivni razvoj događaja u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije!

Uspješan završetak tehničkih pregovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prije godinu dana dalo nam je razlog da se radujemo 2007. godini, sa obnovljenim optimizmom da će obavljanje neophodnih reformi uskoro voditi ka parafiranju. Kako je godina tekla optimizam je bio sve manji, ali se zato politička situacija komplikovala, čineći se, da vodi čak i ka dubljoj krizi.

Oduševljen sam da su lideri ove prelijepe zemlje postigli kompromis i usvojili novi Poslovnik o radu Parlamenta, te ostvarili koncenzus o tome kako na odgovarajući način rješavati tekuća pitanja reforme policije, i to u pravo vrijeme, kako bi se parafirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 4. decembra.  

Ali moramo biti svjesni da u 2008. godini neće biti vremena za “ležanje na lovorikama”. Reformski proces se mora nastaviti sa obnovljenom energijom, a provedba ne smije zaostajati za usvajanjem zakona.

Bosna i Hercegovina je već pokazala da ima kapacitete za obavljanje kompleksnih zakonskih i strukturalnih reformi. U 2007. godini napredak se mogao vidjeti u mnogim sektorima: Visoko sudsko i tužilačko vijeće je nastavilo da postepeno, ali u potpunosti reformira sudove za prekršaje; državna i entitske vlade su, uz pomoć donatora, uspostavile Fond za reformu javne; Uprava za indirektno oporezivanje uspješno je rasla a prihodi od poreza i carina su premašili očekivanja. Od vitalne važnosti je da se nastavi sa ovim pozitivnim razvojem situacije.

Evropska unija će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu u svim ključnim sektorima, od twinning projekata koji će pomoći državnim institucijama da se pripreme za buduće korištenje fondova kojim se podržava građansko društvo i projekte koje provode lokalni NVO-i. Unija će osigurati savjetodavnu podršku za zakonske i druge reforme kao i za savremenu opremu, koja će pomoći da se javna uprava modernizuje i da djelotvornije funkcioniše.

Takva podrška je već pomogla Bosni i Hercegovini da uskladi neke zakone sa evropskom praksom ili da uvede neke evropske standarde, ali ostaje još dosta toga što se mora obaviti kako bi zemlja ubrzala svoj put ka budućem članstvu u Uniji. Međutim, volja da se obave dalje reforme može doći samo odavde, nikako iz Brisela.

Evropa je dala druge konkretne znake da je posvećena ideji daljeg proširenja. U ovoj godini je predstavljen IPA – Instrument predpristupne podrške – koji osigurava finansiranje kako zemalja kandidata, tako i predkandidata. Evropska unija, Evropska komisija i države članice su izrazile svoju volju da nastave sarađivati sa Bosnom i Hercegovinom, i svi se nadaju da će zemlja uspjeti dobiti status zemlje kandidata što je prije moguće, čineći je tako kvalifikovanom za sve komponente IPA finansiranja.

I pored toga što je izgubljeno dragocjeno vrijeme tokom ove godine, građani Bosne i Hercegovien mogu i trebaju proslavljati ovu Novu godinu sa posebnom nadom, slijedeći prvi, veliki korak ka svjetlijoj evropskoj budućnosti, koju oni žele i zaslužuju. Nadam se i vjerujem da će 2008. godina donijeti mnogo pozitivnih promjena, koje ćemo zajedno proslavljati.

 

ambasador Dimitris Kourkoulas

Šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

Europa.ba