“U susret Evropi” javna tribina u općini Rudo

Rudo, mali grad smješten u istočnoj Bosni i Hercegovini, bio je 21. februara 2008. godine domaćin javne tribine pod nazivom „U susret Evropi“. Ova javna tribina dio je serijala koji je Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini zajedno sa institucijama Evropske unije, Direkcijom za evropske integracije i EU Info centrima prošle godine pokrenula kako bi osigurala više informacija za građane i nevladin sektor o procesu evropskih integracija i zahtjevima koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni na svom putu ka Evropi.

Ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, Zara Halilović, rukovodilac Sektora za koordinaciju i pomoć pri Direkciji za evropske integracije BiH i Milko Čolaković, načelnik općine Rudo učestvovali su u diskusiji u Rudom, gdje su takođe potpisali „Deklaraciju o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine“ potvrđujući time posvećenost općine procesu evropskih intregracija i napretku BiH na putu prema Evropskoj uniji.

Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije, bio je gost javne tribine. Nakon ceremonije potpisivanja i uvodnog obraćanja ambasadora Kourkoulasa koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se nalazi u Rudom i što je potpisao Deklaraciju, gospodin Mirel je naglasio tri glavna razloga zbog kojih su se zemlje Centralne Evrope pridružile Evropskoj uniji.

Prvi, kako je on naglasio je politički – Evropska unija je pokazala svoju sposobnost da uspostavi mir i sigurnost u velikom dijelu Evropske unije nakon Drugog svjetskog rata. Gospodin Mirel je rekao da “su konfrontacija i konflikti zamijenjeni duhom kompromisa kroz sistem gdje su države članice na dobrovoljnoj osnovi prihvatile da se odreknu dijela svoga suvereniteta”.

Drugi razlog je ekonomski i on je kreirao ogromno jedinstveno tržište, koje je osiguralo jednaka prava i pravila kako za preduzeća tako i za potrošače.

Kao treći razlog, gospodin Mirel je naglasio finansijsku podršku koja osigurava socijalnu i ekonomsku koheziju u Evropskoj uniji. Finansijska podrška pomaže izgradnju i unaprijeđenje infrastrukture, transporta, zaštite okoline, ruralnog i regionalnog razvoja.

Gospodin Mirel zaključio je svoje izlaganje prednostima koje će donijeti Bosni i Hercegovini potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sporazum će pomoći uspostavljanje slobodne trgovine između BiH i Evropske unije u narednih pet godina, investicije će se povećati što će rezultirati ekonomskim rastom i kreiranjem novih radnih mjesta, kao i drugim prednostima koje će biti dostupne građanima BiH.

Gospođa Halilović iz Direkcije za evropske integracije BiH istakla je mir i blagostanje kao glavne strateške ciljeve i dobre razloge za pridruživanje Evropskoj unije.  

Javne tribine su osmišljene kako bi omogućile predstavnicima EU porodice i Direkcije za evropske integracije da sa predstavnicima lokalne zajednice razgovaraju o važnosti   procesa evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu. Prva od 21 javne tribine održala se u Banjaluci 18. oktobra 2007. godine. Do sada su ovi gradovi bili domaćini javnih tribina “U susret Evropi”: Bihać, Prijedor, Tuzla, Pale, Goražde, Mostar, Široki Brijeg, Livno, Jajce i Rudo. Do sredine 2008. godine, predviđeno je da se javne tribine održe u Foči, Neumu, Grudama, Brčkom, Bijeljini, Zenici, Doboju, Trebinju, Bileći i Sarajevu.

Europa.ba