Razgovori o Evropskoj uniji sa predstavnicima Bosne i Hercegovine

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je pozvao političke čelnike Bosne i Hercegovine na sastanak u Brisel, koji će se održati 27. i 28. februara, kako bi razgovarali o pitanjima koja se tiču procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) u decembru prošle godine je pomoglo u ponovnom oživljavanju evropskog programa Bosne i Hercegovine. Tom prilikom su politički čelnici BiH potvrdili svoje opredijeljenje za evropske integracije.

U svom pozivu političkim čelnicima BiH, komesar Rehn je izjavio: “Ja sam u potpunosti posvećen evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i njenog naroda. Kao i oni želim vidjeti kako Bosna i Hercegovina napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji. Politički čelnici ove zemlje moraju ponovo postignuti pozitivni momentum i preduzeti naredne korake. Radujem se razmjeni vrlo sadržajnih i dalekosežnih mišljenja o evropskoj perspektivi ove zemlje i predstojećim izazovima.”

Politički čelnici Bosne i Hercegovine su u Sarajevu u decembru 2007. godine preuzeli obavezu da provedu reformu policije usvajanjem relevantnih zakona u skladu sa ranijim političkim sporazumom izraženim u Mostarskoj i Sarajevskoj deklaraciji. Oni su se obavezali na ostvarenje ovog cilja uz tijesnu saradnju sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije (EUSR) i Policijskom misijom Evropske unije (EUPM). Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od toga.

Razgovori u Briselu će biti usmjereni na ova kao i druga pitanja. Komesar Rehn će sa političkim čelnicima razgovarati o preostalim uslovima za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući i punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), reformu javnog radio-televizijskog emitovanja i javnu upravu. Potpredsjednik Evropske komisije gdin Kallas i komesar Potočnik će govoriti o svojim iskustvima u izradi politike na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Komesar Potočnik će takođe još više ohrabriti praktično učešće Bosne i Hercegovine u programima Evropske unije, kao što je Okvirni program za istraživački rad. Generalni direktor gdin O’Sullivan će razgovarati o perspektivi trgovine u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, regionalnoj trgovinskoj integraciji i pridruživanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Učesnici sastanka:

Ispred Evropske komisije:

Gdin Siim Kallas, Potpredsjednik Evropske komisije, komesar za administrativne poslove, reviziju i borbu protiv prevara

Gdin Olli Rehn, Komesar za proširenje

Gdin Janez Potočnik, Komesar za nauku i istraživački rad

Gdin David O’Sullivan, Generalni direktor direkcije za trgovinu

Gdin Michael Leigh, Generalni direktor za proširenje

Politički čelnici iz Bosne i Hercegovine:

Gdin Željko Komšić, Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Gdin Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH

Gdin Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH

Gdin Nikola Špirić, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Gdin Milorad Dodik, Premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a

Gdin Mladen Ivanić, Predsjednik PDP-a i Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Gdin Božo Ljubić, Predsjednik HDZ 1990 i Ministar transporta i komunikacija BiH

Gdin Dragan Čović, Predsjednik HDZ BiH,

Gdin Adil Osmanović, Potpredsjednik SDA i potpredsjednik Republike Srpske

Gdja Jadranka Negodić, Ambasador Misije BiH za Evropsku uniju

Gdin Osman Topčagić, Direktor Direkcije za evropske integracije BiH

Gdin Igor Davidović, Glavni pregovarač BiH za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Poziv za sredstva informisanja:

Srijeda, 27. februar u 16:15    mogućnost fotografisanja početka sastanka samo za fotografe i kamermane

Četvrtak, 28. februar u 11:00   Pres konferencija u Sali za konferencije Berlaymont sa komesarom Olli Rehnom, članovima predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH

Zainteresovani fotografi i kamermani koji su akreditirani u Evropskoj komisiji, trebaju doći do 15.45  u kancelariju broj 2/309

Ukoliko niste akreditovani, molimo da se registrujete na comm-spp-enlargement@ec.europa
.eu

Europa.ba