Monitoring procesa reformi (RPM) – 11. sastanak održan u Mostaru

Jedaneasta sjednica Monitoringa procesa reformi održala se 10. aprila 2008. godine u Mostaru. Trgovina, mala i srednja preduzeća (MSP), poljoprivreda i ribarstvo, porezi i carine bili su na dnevnom redu ove sjednice. Na konferenciji za predstavnike sredstava informisanja, gospodin Jose-Luis Sanchez Alegre, zamjenik šefa Odjela za Albaniju i BiH pri Generalnoj direkciji za proširenje EK i gospodin Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH predstavili su glavne zaključke jutarnje sjednice u vezi sa temama – trgovina i mala i srednja preduzeća.

Ponavljajući važnost današnjeg sastanka kao sredstva za procjenjivanje napretka koji je zemlja napravila prema EU integracijama, gospodin Sanchez Alegre je objavio da je Evropska komisija upravo počela proces pripreme Izvještaja o napretku za BiH 2008. godina. Važna poruka koju je uputio vlastima BiH je da napredak koji se postigne prije rokova za pripremu ovog izvještaja može biti veoma koristan u ukupnoj ocjeni BiH.

Gospodin Sanchez-Alegre je naglasio da BiH treba preusmjeriti pažnju na ukupni reformski proces u procesu EU integracija, ne samo na područja reforme policije, RTV sistema i saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Kao što je rekao, BiH mora posvetiti svu svoju energiju da odgovori na sve zahtjeve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi bila u mogućnosti da u dogledno vrijeme postigne dalji napredak prema EU. Uvjeravam vas da je Evropska komisija spremna da podrži BiH u ovom naporu i da smo mi definitivno spremni da unaprijedimo, čak i više, naš dijalog kako bi radili zajedno na ostvarivanju ovih zajedničkih ciljeva, zaključio je u svom obaraćanju gospodin Sanchez-Alegre.

Osvrćući se na važnost ovih sastanaka, gospodin Topčagić je istako da će napredak BiH u EU integracijama biti ocjenjen „usvojenim zakonima, a ne nacrtima zakona, realizovanim, a ne pripremljenim mjerama“. U vezi sa tim on je obavijestio da je Evropska komisija očekivala da vidi kvalitetniji rad javne uprave iako je napredak postignut u području kvalitetnije infrastrukture. “Bez sposobnih institucija u kvalitetnijoj infrastrukturi, BiH ne može ispuniti svoje obaveze, zaštiti i promovisati svoje interese u ovom području.”

Gospodin Topčagić je rekao da je Evropska komisija primjetila pozitivne i kvalitetne promjene u izvozu iz BiH u EU kada je riječ o raznolikosti izvozne baze, što je posebno izraženo u proizvodnji dijelova za automobile i tekstilnoj industriji. U cilju ostvarivanja većeg napretka u trgovini, gospodin Topčagić je obavijestio da Evropska komisija smatra veoma važnom pripremu Strategije trgovinske politike, kao i dobru saradnju sa svim zainteresiranim, uključujući građanski sektor i preduzeća kroz Vanjskotrgovinsku komoru.

Vezano za MSP, gospodin Topčagić je rekao da je Radna grupa poduzela izvjesne aktivnosti s ciljem usvajanje posebne strategije i legislative. “To je važna obaveza BiH, ali i dobar preduslove za ekonomski razvoj BiH”, zaključio je gospodin Topčagić.

Nakon konferencije za predstavnike sredstava informisanja,  nastavljena je sjednica u vezi sa pitanjima poljoprivrede i ribarstva, poreza i carina. Sljedeća sjednica RPM-a je predviđena za juni 2008. godine.

Europa.ba