Podrška EU za sistem državne pomoći i konkurencijske propise u BiH

Završna konferencija projekta “EU podrška razvoju sistema državne pomoći i poboljšanju konkurencijskih propisa u Bosni i Hercegovini”, koji je finansirala Evropska unija, održala se 8. maja 2008. godine u Sarajevu. Ključni rezultati i ostvarenja ovog projekta, koji su podstakli razvoj kapaciteta BiH vlasti za reguliranje konkurencije i pružili podršku u uspostavljanju sistema državne pomoći, predstavljeni su na konferenciji. Realizacijom ovog projekta, postignut je napredak u funkcionisanju jedinstvenog tržišta u BiH u skladu sa pravom i politikom EU što će voditi povećanju trgovine i investicija namjenjenih BiH.

U ime Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Johann Hesse, šef Operacija govorio je o oba segmenta ovog projekta (konkurencija i državna pomoć) kao o “suštinskim nosiocima razvoja djelotvorne tržišne ekonomije u BiH”. Štaviše, gospodin Hesse je potcrtao važnost ove podrške u odnosu na predviđeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH (SSP). On je takođe, govoreći u ime Delegacije Evropske komisije u BiH, izrazio zadovoljstvo činjenicom da su odgovorni ministri i ministarstva u BiH svjesni ove važnosti i nedavno naglasili “da je neophodno da se što prije postigne napredak u vezi sa usvajanjem Zakona o sistemu državne pomoći BiH”. U vezi sa ovim, gospodin Hesse je dodao da je razvoj propisa za oba polja ovog projekta takođe važan za BiH u realizaciji drugih međunarodnih sporazuma, posebno CEFTA sporazuma i Ugovora kojim će se uspostaviti Energetska zajednica u jugoistočnoj Evropi, kao i obaveza BiH u vezi sa procesom prijema u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji je predstavnik gospodin Samir Sabljica izrazio zadovoljstvo činjenicom da su svi projektni zadaci uspješno ostvareni i da je projekat ostvario mjerljive rezultate kao i prvi Godišnji izvještaj o državnoj pomoći u BiH za period od 2004. do 2006. godine.

Naglašavajući glavnu prednost projekta, predsjednik Konkurencijskog vijeća, gospodin Ibrica Lakišić je rekao: “Mi smo spremni za realizaciju odredaba SSP-a u polju konkurencije.”

Ostali učesnici su takođe čestitali projektnom timu na uspješnoj realizaciji. Tokom poslijepodneva na konferenciji je napravljena detaljnija analiza projektnih rezultata i razgovaralo se o preporukama.

Delegacija Evropske komisije u BiH finansirala je projekat “EU podrška razvoju sistema državne pomoći i poboljšanju konkurencijskih propisa u Bosni i Hercegovini” kroz svoj program CARDS 2005 u iznosi od oko 1,5 miliona eura.

Europa.ba