Završna javna tribina

Završna javna tribina “U susret Evropi” održana je u Sarajevu, 8. maja 2008. godine, čime je obilježen kraj javne kampanje koja je predstavljena prošle godine i organizovana u 21 općini/gradu širom Bosne i Hercegovine. Kampanju su organizovali Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini zajedno sa institucijama Evropske unije, Direkcijom za evropske integracije BiH i EU Info centrima.

Tokom ceremonije, NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, gdin Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH i gdin Predrag Mitrović, zamjenik gradonačelnice Sarajeva potpisali su “Deklaraciju o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine” kao znak podrške procesu evropskih integracija i napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla na svom putu ka Evropskoj uniji. Specijalni predstavnik Evropske unije/Visoki predstavnik Miroslav Lajcak takođe je prisustvovao ceremoniji i obratio se prisutnima.

Ambasador Kourkoulas je naglasio da nema kratica u procesu evropskih integracija i da napredak trebaju postići svi segmenti bh. društva. „Građansko društvo ima centralnu ulogu u procesu evropskih integracija zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata, i njene preobrazbe u modernu evropsku demokratiju.”, potcrtao je ambasador Kourkoulas i pomenuo da je Evropska unija najavila novi instrument finansijske podrške za promociju razvoja građanskog društva i dijaloga. Podsjetio je prisutne da stvaranje Evropske unije nije bio lagan proces, i rekao da “put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju takođe neće biti lagan, ali će Evropska unija krenuti na to putovanje zajedno sa vama kao vaš partner”.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajcak je rekao da evropski put nudi jednu i jedinu strategiju za razvoj i napredak u BiH. Stoga je posebno naglasio koliko je važno da svi građani budu svjesni neophodnosti zajedničkog učešća u ovom procesu.  Ambasador Lajcak je iskoristio priliku da čestita svakom građaninu Bosne i Hercegovine predstojeći praznik Dan Evrope (9. maj), te je zaključio: “Poruka je jasna – Bosna i Hercegovina je opredijeljena za Europu”. 

Gospodin Topčagić je objasnio da je cilj kampanje “U susret Europi” bio da osigura više informacija o procesu evropskih integracija i zahtjevima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svom evropskom putu građanima i nevladinom sektoru na lokalnom nivou. Prema njegovom mišljenju rezultat kampanje «U susret Evropi» je važan način da se doprinese novoj dinamici procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju, zamjenik gradonačelnice Mitrović je potvrdio posvećenost i usmjerenost Grada Sarajeva prema Evropskoj uniji, svjestan da su mogućnosti daljeg razvoja u bržem procesu evropskih integracija.

O „U susret Evropi“

Od 18. oktobra 2007. do 8. maja 2008. godine javne tribine i posjete općinama su se održale u Banjaluci, Bihaću, Prijedoru, Tuzli, Palama, Goraždu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Jajcu, Rudom, Foči, Neumu, Grudama, Distriktu Brčko, Bijeljini, Zenici, Doboju, Trebinju i Bileći. Gotovo hiljadu građana je učestvovalo u javnim tribinama, odaziv je bio različit i kretao se od 16 učesnika u Grudama do 120 u Jajcu.

Javne debate su kreirane kako bi osigurale za porodicu EU i predstavnike Direkcije za evropske integracije mogućnost razgovora o važnosti procesa evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu. Što je važnije, javne debate su predstavljale mogućnost da predstavnici lokalne zajednice, građani, nevladine organizacije i predstavnici medija dobiju bolju predstavu o zahtjevima, prednostima i svim zainteresovanim u okviru procesa evropskih integracija.

Sve općine su potpisale “Deklaraciju o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine” kao znak podrške procesu evropskih integracija.

Europa.ba