Dani Klein se sastala sa ambasadorom Kourkoulasom kako bi zagovarala prava Roma

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, gđa. Dani Klein, popularna pjevačica grupe Vaya Con Dios, zagovornik prava Roma u Evropi, susrela se jutros sa šefom Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Dimitrisom Kourkoulasom. U njenom društvu bili su članovi Evropskog parlamenta Els de Groen i Anna Ibrišagić, te predstavnik Dekade Roma Željko Jovanović.

Tokom sastanka ambasador Kourkoulas upoznao je goste sa aktivnostima koje Evropska komisija provodi u procesu integracije Roma u BiH. Podcrtao je doprinos Evropske komisije u jačanju koordinacije između romskih udruženja u zemlji, što je unaprijedilo njihovu pregovaračku poziciju s vlastima u rješavanju fundamentalnih problema. Aktivnosti Evropske komisije i međunarodne zajednice dovele su do razvoja Nacionalne strategije za Rome i različitih Akcionih planova, kao i do uspostavljanja Vijeća Roma. Gospođa Klein i članovi Evropskog parlamenta apelirali su za nastavak podrške u predstojećem periodu kako bi država usvojila Akcione planove i postala članicom inicijative Dekade Roma.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i  ministrom BiH za ljudska prava i izbjeglice Safetom Halilovićem, gđa. Klein je objasnila da je njen interes za situaciju u kojoj se Romi nalaze, porastao nakon što je vidjela da se Romi suočavaju sa ozbiljnom diskriminacijom.“Ovo me boli kao muzičara i kao ljudsko biće, jer vjerujem da svako ljudsko biće zaslužuje da bude jednako tretirano. Ovo me boli kao muzičara jer znam da ne bih imala tako uspješnu karijeru da u mojim pjesmama nije bilo romske muzike.”, naglasila je gđa. Klein.

Gosp. Špiriću je bilo drago obavijestiti goste da je BiH usvojila Zakon o zaštiti prava manjina 2003. godine, nakon čega je razvijena Nacionalna strategija za Rome. „Obećao sam da će BiH potpisati Deklaraciju o Dekadi uključenosti Roma i da će tokom juna usvojiti Akcione planove i postati dio ovog većeg međunarodnog projekta.“, rekao je gosp. Špirić objavljujući da bi dodatna finansijska sredstva trebala biti predviđena budžetom Vijeća ministara BiH za 2009. godinu.   

Gđa. Els de Groen je rekla da je usvajanje akcionog plana najveći prioritet bh. vlasti i da joj je drago što je dobila uvjeravanje premijera Špirića da nema prepreka ovim akcijama. „Ne bi trebalo biti institucionalne diskriminacije, niti u izbornom zakonu, niti na nivou Ustava.“, naglasila je gđa. de Groen i potcrtala: „Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH će preuzeti izvjesne odgovornosti i prema Romskoj zajednici.“.

Tokom dana, gđa. Klein se zajedno sa svojim kolegama susrela sa specijalnim predstavnikom EU / visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom i razgovarala o unaprijeđenju situacije u kojoj se nalaze Romi u BiH.

Dekada Roma 2005. – 2015.

Dekada uključenosti Roma 2005. – 2015. je politička posvećenost, bez presedana, vlada Centralne i Jugoistočne Evrope da unaprijede socio-ekonomski status i socijalnu uključenost Roma u okviru regije. Dekada je međunarodna inicijativa, koja okuplja vlade, međuvladine i nevladine organizacije kao i romsko građansko društvo kako bi ubrzali napredak ka unaprijeđenju dobrostanja Roma i napravili pregled toga napretka na transparentan i znanstveno pouzdan način. Dekada se fokusirala na prioritetna područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stambenog zbrinjavanja i obavezuje vlade da razmatraju i druga suštinska pitanja siromaštva, diskriminacije i tendencije kada je riječ o pitanjima spolova.

Pročitajte više na: http://www.romadecade.org

Europa.ba