Mapa puta za bezvizni režim otvara vrata Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu

Potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot, zadužen za pitanja pravosuđa, slobode i sigurnosti, pozdravio je ceremoniju uručenja Mape puta za liberalizaciju viznog režima gdinu Svenu Alkalaju, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koja je održana danas u Sarajevu. Mapa puta daje jasne pokazatelje vlastima Bosne i Hercegovine o mjerama koje se moraju poduzeti kako bi se omogućio bezvizni režim za sve njene građane.

Najveći značaj pridajem olakšavanju kontakta među ljudima, posebno mlađih generacija. Ubijeđen sam da će olakšano putovanje povećati obostrano razumijevanje i poboljšati naše odnose u svim poljima. Mapa puta o viznim olakšicama je sigurno još jedan važan korak Bosne i Hercegovine na putu ka integrisanju unutar Evropske unije.”

Ipak, mapa puta nudi građanima Bosne i Hercegovine mnoge prednosti“, nastavlja potpredsjednik Barrot,jer će ohrabriti ovu zemlju da nastavi sa provedbom neophodnih reformi i jačanjem saradnje kako na regionalnom nivou tako i sa Evropskom unijom u područjima kao što su jačanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. ”

Građani Bosne i Hercegovine već imaju koristi od stupanja na snagu Sporazuma o viznim olakšicama koji je potpisan između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Ovim Sporazumom je omogućena pojednostavljena procedura izdavanja viza, uključujući i besplatne vize za veliki broj kategorija građana, kao što su studenti, sportisti, radnici u polju kulture, novinari, lica koja posjećuju članove porodice koji žive u zemljama Evropske unije, lica kojima je neophodan medicinski tretman, poslovnim ljudima i drugima. Do 50% građana Bosne i Hercegovine može trenutno biti oslobođeno plaćanja troška izdavanja vize. Lica koja plaćaju trošak izdavanja vize su izuzeti od uobičajenog iznosa troška izdavanja vize od 60 eura i plaćaju posebni smanjeni iznos od 35 eura.

Evropska unija je poslala još jednu snažnu poruku otvorenosti i ohrabrenja svim građanima Bosne i Hercegovine kada je 28. januara 2008. godine Vijeće Evropske unije za opšte poslove i vanjske odnose pozvalo Evropsku komisiju da predstavi detaljne mape puta koje određuju jasne smjernice i uslove koje sve zemlje regije moraju ispuniti kako bi postepeno napredovali ka liberalizaciji viznog režima. Dana 26. maja 2008. godine, započet je dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom. Mapa puta koja je danas zvanično predata je konkretan korak ka liberalizaciji viznog režima.

Mapa puta predstavlja uravnotežen pristup uspostavi uslova koji moraju biti realni i izvodljivi u bliskoj budućnosti. Ona uspostavlja jasne zahtjeve za provedbu reformi u ključnim područjima kao što su sigurnost dokumenata, upravljanje granicom, borba protiv ilegalne migracije, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i u području zaštite temeljnih prava.

Proces će pažljivo nadgledati Evropska komisija uz pomoć stručnjaka iz zemalja članica. Evropska komisija će redovno izvještavati o provedbi Mape puta i u konačnici razmotriti mogućnost predstavljanja prijedloga za ukidanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine
.

Više informacija

U skladu sa zaključcima Vijeća Evropske unije za opšte poslove i vanjske odnose od 28. januara 2008. godine, Evropska komisija je tokom prvih mjeseci ove godine započela struktuirani dijalog o liberalizaciji viznog režima sa pet zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija).

U Komunikaciji za zemlje Zapadnog Balkna iz marta 2008. godine, Evropska komisija je navela da će razviti detaljne mape puta kojima će uspostaviti jasne uslove koje u predstojećim godinama treba ispuniti kako bi se napredovalo ka liberalizaciji viznog režima.

Imajući u vidu širok spektar pitanja koja su relevantna za dijalog o liberalizaciji viznog režima i potrebu da se uspostavi adekvatno siguran kontekst za bezvizni režim, cilj Mape puta je da uspostavi jasne zahtjeve i naznače sve mjere koje zemlje Zapadnog Balkana moraju u bliskoj budućnosti usvojiti i provesti.

Djelotvorna provedba Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji je konkretna faza i preduslov za uspješnost dijaloga o liberalizaciji viznog režima.

Mapa puta određuje četiri seta pitanja koja će biti pokrivena dijalogom: sigurnost dokumenata, ilegalne migracije, javni red i mir kao i pitanja vanjskih odnosa i temeljnim prava koji su povezani sa kretanjem osoba.
Ključni elementi setova uključuju: poboljšanje sigurnosti dokumenata i posebno uvođenje biometrijskih putnih isprava, bolje upravljanje rizicima prouzrokovanim migracijama, djelotvorna provedba zakona i saradnja u tom polju uključujući saradnju sa Europol-om i unaprijeđenje mjera za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Dijalog će omogućiti svakoj zemlji da usmjeri svoja zalaganja na provedbu reformi i ispunjavanje uslova Evropske unije. Brzina kretanja ka liberalizaciji viznog režima će zavisiti od napretka koje svaka zemlja postigne u ispunjavanju svih uslova.

Što se tiče same strukture, dijalog će voditi viši zvaničnici koji mogu odlučivati o organizovanju sastanaka tehničke prirode na nivou eksperata za svako specifično pitanje. Evropska komisija će redovno izvještavati Vijeće o provedbi Mape puta. Cjelokupni proces će omogućiti Evropskoj komisiji da Vijeću Evropske unije u prigodnom trenutku predloži ukidanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Saopštenja za javnost Delegacije Evropske komisije u BiH će se sada slati direktno sa adrese web stranice. Pozivaju se svi predstavnici medija da se registruju za ovaj on-line servis kako bi nastavili dobivati Saopštenja za javnost
www.europa.ba

Europa.ba