Potpisivanje Finansijskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o korištenju sredstava u okviru programa IPA 2007

Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini i Dragan Vrankić, zamjenik premijera i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Sarajevu Finansijski sporazumi za godišnji program akcije IPA 2007. Ovi Sporazumi će omogućiti Bosni i Hercegovini pristup dodijeljenim fondovima Evropske unije pod novim programom pomoći „Instrument za predpristupnu podršku (IPA) 2007“.

Evropska komisija je alocirala 440 miliona eura kroz IPA program za period od 2007. do 2011. godine. Glavni cilj Instrumenta za pretpristupnu pomoć je da pomogne BiH da se suoči sa izazovima evropskih integracija, da provede reforme neophodne kako bi Bosna i Hercegovina ispunila uslove za članstvo u Evropskoj uniji,  napredovala u Procesu stabilizacije i pridruživanja i uspostavila temelje neophodne za ispunjenje Kopenhaških kriterija za članstvo u Evropskoj uniji.

„Finansijski Sporazumi koje smo potpisali danas bit će usmjereni na projekte u područjima izgradnje kapaciteta i prekogranične saranje. Sredstva za izgradnju kapaciteta u iznosu od 49.7 miliona eura pomoći će BiH u daljoj transformaciji njene javne uprave kako bi omogućila zemlji da funkcionira efikasnije u bliskoj budućnosti i kao zemlja članica kasnije. Druga dva finansijska sporazuma u ukupnom iznosu od 3.8 miliona eura koje su Bosna i Hercegovina i Evropska komisija potpisali u oblasti prekogranične saradnje stimulirat će prekograničnu saradnju sa Srbijom i Hrvatskom“, izjavio je Vanbrabant.

„Finansijski sporazumi koje smo potpisali danas ne sadrže samo nekoliko miliona eura; to je početak saradnje između Evropske komisije i BIH u jednoj novoj dimenziji; saradnje koja će nadam se napraviti od ove nesretno podijeljen zemlje sretnu zemlju članicu za nekoliko godina, ukoliko je to želja i težnja ove zemlje i njenih građana.“, zaključio je gospodin Vanbrabant na ceremoniji potpisivanja.

Zahvalivši Europskoj komisiji na finansijskoj pomoći, ministar Vrankić je istakao da je glavni cilj IPA-e pomoći Bosni i Hercegovini u suočavanju sa izazovima procesa EU integracija, implementirajući neophodne reforme za pristupanje Evropskoj uniji i uspotavljajući neophodne temelje za ispunjenje Kopenhaških kriterija.

Sredstva od 49.736,394 eura u okviru IPA 2007 programa uključuju sljedeća područja: socijalnu inkluziju i povratak, vladavinu prava, javnu upravu, rad i ekonomski razvoj, regulatorna tijela, pripreme za pretpristupne fondove, civilno društvo i medije. Bosna i Hercegovina je trenutno u mogućnosti da se koristi fondovima iz dvije IPA komponente: pomoć u tranziciji i izgradnja kapaciteta, te regionalna i prekogranična saradnja. Kada dobije status kandidata, Bosna i Hercegovina imat će pristup i preostalim trima komponentama.

O IPA-i

Od 2007. godine, pomoć Evropske unije se usmjerava kroz novi finansijski instrument. IPA po prvi put smješta u jedinstven okvir, pomoć za zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa jasnim pretpristupnim ciljem za obje kategorije korisnika pomoći. IPA sadrži pet komponenata da bi se omogućila ciljana i efikasna podrška svakoj zemlji prema njenim potrebama i razvoju. Te komponente su: pomoć za proces tranzicije i izgradnju institucija; prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Bosna i Hrecegovina trenutno je podobna za prijem pomoći u procesu tranzicije i izgradnju institucija kao i za prekograničnu saradnju. Kada zemlja dobije status zemlje kandidata, imaće pristup i za ostale tri kategorije.

Europa.ba