Otvoren „Agroinkubator Žepče” – podrška poljoprivrednom razvoju regiji Centralna Bosna

U  cilju podrške razvoju agrobiznisa u regiji Centralna Bosna, u petak 29. avgusta 2008. u Žepču je otvoren „Agroinkubator Žepče”. Gostima su se tokom svečanosti obratili dr. Johann Hesse, načelnik Odjela za ekonomsku reformu i prirodne resurse Delegacije Evropske komisije u BiH, Predsjednik Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče Ivica Ćurić, načelnik općine Žepče Mato Zovko, te predstavnici federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i drugih organa lokalnih vlasti.

Korisnici inkubatora bit će individualni proizvođači-farmeri, te razna udruženja i mala i srednja preduzeća koja djeluju u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Evropska komisija je za realizaciju projekta izdvojila sredstva od blizu 260.000 eura (90% vrijednosti projekta).

Johann Hesse je upozorio ovom prilikom kako Bosna i Hercegovina još uvijek uvozi mnogo hrane, dok se mala količina poljoprivrednih proizvoda izvozi u zemlje Evropske unije. Među mngobrojnim razlozima za to, gospodin Hesse je posebno izdvojio nedostatak finansijskih sredstava ili prostora za rad, otežan izlazak na tržište, te nedostatak informacija o najnovim poljoprivrednim tehnologijama. „Agroinkubator Žepče neće riješiti sve ove probleme, ali će kao regionalni centar osigurati veoma potrebnu tehničku pomoć i savjete za farmere i poduzeća iz regije. Još važnije, ovaj centar će podržati otvaranje novih radnih mjesta, te alternativne izvore primanja za stanovnike šireg ruralnog područja.“, zaključio je Hesse.

Ivica Ćurić istakao je važnost projekta za poljoprivrednike općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, ali i za cijelu regiju Centralna Bosna. Agroinkubatorom će se osigurati povećanje kvaliteta i kvantiteta poljoprivrednih proizvoda na ovom području. „Naše područje je ruralno područje. To je značajan resurs. Agroinkubator je bazni projekat koji će ponuditi i edukaciju, hladnjaču za skladištenje proizvoda, pedološku laboratoriju za analizu kvalitete zemljišta, tako da poljoprivrednici više ne moraju zbog toga ići u dalje, razvijenije centre.“, istakao je gospodin Ćurić.

Značajan aspekt projekta je i zapošljavanje mladih i stručnih kadrova. Tri mlada agronoma, Dragomir Dunđer, Ivan Antunović i Mario Jozić čine menadžment tim „Agroinkubatora Žepče“. Zajedno su goste na ceremoniji otvaranja poveli u obilazak prostorija inkubatora, te najavili edukativne programe u skladu sa poljoprovrednim sezonama.

Kako se BiH približava Evropskoj uniji, tako će se otvarati i druge komponente Instrumenata za pretprijemnu podršku (IPA) kada BiH stekne status kandidata, najavio je gospodin Hesse. U međuvremenu, Delegacija Evropske komisije u BiH pruža podršku za pet regionalnih razvojnih agencija s ciljem razvoja njihovih kapaciteta da podrže lokalne subjekte u identificiranju regionalnih projekata i pripremi prijedloga razvojnih projekata.

O PROJEKTU

Projekt „Agroinkubator Žepče“ je financiran u okviru programa CARDS-u kao dio petog poziva po pomoći EU malim i srednjim poduzećima i regionalnom ekonomskom razvoju (EU RED fond).

Projekt je realizirala Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče zajedno sa partnerima Udruženjem poljoprivrednika „Poljoprivrednik“ Zavidovići i Udruženjem poljoprivrednika „Jedinstvo“ Bočinja Maglaj.

„Agroinkubator Žepče“ je smješten u nedavno rekonstuirani objekat površine 650m2.

Europa.ba