Danas je održana Konferencija podrške razvoju turizma u Bosni i Hercegovini

 

NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini prisustvovao je danas u Sarajevu ceremoniji otvorenja Konferencije podrške razvoju turizma u Bosni i Hercegovini. Organizovana povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, konferencija je okupila sve relevantne faktore kako bi razmijenili mišljenja i zajednički došli do zaključaka o budućim aktivnostima u turističkom sektoru.

Organizacija ove konferencije je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Radne grupe za koordinaciju aktivnosti u turizmu BiH, koju je podržala Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, koja je prepoznala važnost ove inicijative kao neophodan korak u procesu razvoja i promocije turizma u zemlji.

Ambasador Kourkoulas je podsjetio da je Evropska komisija podržala razvoj konkurentnosti sektora turizma finansirajući 60 projekta sa više od 10 miliona eura. Dodatno, prošlogodišnji sveobuhvatni Izvještaj (Mapping Report) je pripremljen s ciljem da se osiguraju strateške smjernice i preporuke za ciljanu podršku EU u budućnosti. Potcrtavajući činjenicu da kapaciteti turističke infrastrukture u BiH trebaju biti unaprijeđeni, ambasador Kourkoulas je rekao da će razvoj turističkog sektora doprinijeti ukupnom razvoju ekonomije BiH. “Ova konferencija je za Evropsku komisiju izvrstan primjer da ova zemlja uprkos svim problemima može napredovati i izgraditi bolju budućnost, a Evropska komisija je ovdje da pomogne u tim aktivnostima.”

Gospodin Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH je rekao da je cilj ove konferencije da posveti dodatnu pažnju sektoru turizma i da “počne napredak koji će nas dovesti do boljeg korištenja i uživanja u ljepoti prirode i naslijeđu naših predaka”.

Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma FBiH je naglasio važnost kreiranja pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine, promovišući je kao prelijepu zemlju sa bogatom historijom utemeljenoj na različitim kulturama. Njegov kolega iz Republike Srpske, gospodin Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a je istakao da se niko u BiH ne bi trebao stiditi da promoviše sve ljepote i kapacitete BiH i da turizam treba dobiti drugo ili treće mjesto u prioritetima zajednice.

Tematski dio konferencije počeo je prezentacijom dr. Johana Hessea, prvog sekretara i šefa Operativnog odjela Ekonomskih reformi i prirodnih resursa Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini. On je predstavio informacije iz izvještaja čiju pripremu je finansirala EU o procjeni potreba u turizmu BiH.

Konferencija je obuhvatila široki raspon tema koje se tiču daljeg razvoja turizma u Bosni i Hercegovini: od zakonodavnog okvira i statistike u sektoru turizma, preko tema koje se tiču zaštite i turističke valorizacije kulturno-historijskog nasljeđa, značaja koji u turizmu imaju branding i marketing do izlaganja kojim su predstavljeni prioriteti koje Europska unija prepoznaje u sektoru turizma u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom je uspješnim poduzetnicima i/ili predstavnicima lokalnih zajednica takođe pružena prilika da ukratko predstave svoje inicijative koje su ostvarile zapažene rezultate, te da podijele s učesnicima konferencije svoje viđenje modela uspješnog poslovanja u oblasti turizma.

Ova konferencija je organizavana uz tehničku podršku Projekta treninga i konsultacija za mala i srednja preduzeća EU TAC kojeg finansira Europska unija.

Europa.ba