Dodjeljeni certifikati za preko 40 uposlenika u bh. institucijama po završetku programa obuke iz oblasti fiskalne politike

Ceremonija dodjele certifikata za preko 40 učesnika u programu obuke u okviru projekta podrške fiskalnoj politici BiH (EUFPS) kojeg je finansirala Evropska unija, održana je u utorak, 21. oktobra 2008. u Brčkom. Gospodin Boris Iarochevitch, prvi savjetnik Delegacije Evropske komisije u BiH i gospodin Boris Petkov, šef EUFPS projekta, učestvovali su u ceremoniji.

Cilj EUFPS projekta bio je jačanje kapaciteta bh. vlasti u osmišljavaju i provedbi fiskalne politike, te unaprjeđenje upravljanja javnim sredstvima na svim nivoima vlasti. Projekat je, također, pružao podršku u poboljšanju baza podataka vladinih finansija, s obzirom da je projektni tim procjenio da statistički kapaciteti BiH još uvijek nisu u skladu s evropskim standardima.

Gospodin Iarochevitch je objasnio kako su glavna ciljna grupa ovog projekta bili državni službenici, kako bi mogli unaprijediti svoj svakodnevni posao i tako približiti zemlju i građane evropskim standardima. „Važno je znati da ste nakon ovog uspješno završenog kursa spremniji za procjenu ekonomskih podataka i analizu novih ekonomskih i fiskalnih razvoja.“, rekao je gospodin Iarotchevich, te najavio kako će se Delegacija Evropske komisije u BiH koristiti svim naučenim lekcijama iz ovog projekta kako bi razvila slične programe u budućnosti.

Projektni tim EUFPS-a je, zajedno sa osobljem bh. institucija koje je učestvovalo u projektu, poboljšalo i razvilo makroekonomske/fiskalne analize i modele predviđanja, na taj način osiguravajući moćne instrumente za istraživačku politiku u sklopu podrške pripremi budžeta i pregovore sa međunarodnim partnerima. Gospodin Petkov je naglasio da je EUFPS uspio u mnogo čemu, ali je njegovo ubjeđenje da je najveća snaga projekta okupljanje državnih i entitetskih ministarstava finansija, Uprave za prihode Brčko Distrikta, te Uprave za indirektno oporezivanje BiH. „Radeći zajedno, koordinirajući i nudeći bolju fiskalnu politiku za budućnost cijele zemlje, naravno na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, implementirajući ovaj projekat, vjerujem da smo uspjeli uspostaviti vrlo dobre odnose sa svim ovim relevantnim institucijama i partnerima“, zaključio je gospodin Petkov.

Od februara 2007. godine, EUFPS projekat organizovao je programe obuke iz oblasti ekonometrije, toka sredstava, prognoziranja vladinih prihoda, makroekonomije i javnih finansija u Sarajevu i Banjaluci za uposlenike državnog i entitetskih ministarstava finansija, Uprave za prihode Brčko Distrikta, Indirektne uprave za oporezivanje BiH i Centralne Banke BiH.

Jedna od učesnica programa treninga, gospođa Mirela Kadić, uposlenica Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izrazila je uvjerenje da će stečeno znanje imati priliku primijeniti u svakodnevnom radu. „Mislim da su kursevi bili vrlo korisni, te da će sve što smo čuli naći svoju primjenu u našem svakodnevnom radu, a posebno ono što smo naučili iz oblasti javnih finansija.“, istakla je gospođa Kadić.

Kao poseban dodatak ceremoniji, gospodin Daniele Franco, jedan od vodećih analitičara fiskalne politike u EU, održao je predavanje o fiskalnim pravilima i upravljanju budžetom sa osvrtom na praksu evropskih zemalja, njihovoj problematici i mogućim rješenjima.

Europa.ba