Ambasador Kourkoulas predao Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2008. predsjedavajućem Špiriću

NJ.E. ambasador Dimitris Kourkoulas predao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, gospodinu Nikoli Špiriću Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2008. godinu, koji je danas usvojila Evropska komisija. Na konferenciji za novinare ambasador Kourkoulas je predstavio ključne rezultate Izvještaja naglašavajući kako pozitivne tako i negativne rezultate. Opći zaključak je da je postignut djelimičan napredak kada je riječ o političkim kriterijima u prvoj polovini 2008. godine, ali da su nedostatak konsenzusa u vezi sa glavnim karakteristikama jačanja države, stalni izazovi Dejtonskog/pariškog mirovnog sporazuma i zapaljiva retorika nepovoljno uticali na funkcionisanje institucija, nastavili da usporavaju reforme i time izlozili opasnosti do sada ostvareni napredak.

Ambasador Kourkoulas je ukratko izložio zaključke u vezi sa političkim i ekonomskim kriterijima kao  i evropskim standardima. Koristio se prilikom i da potcrta da je, nažalost, i pored toga što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zemlja izgubila pozitivni zamah, koji je kompromitovan veoma negativnim političkim okruženjem. 

Politički kriteriji

Pored svih segmenata koji su ocjenjivani u okviru političkih kriterija, govoreći o izostanku napretka u vezi sa ustavnom reformom, ambasador Kourkoulas je pojasnio da bi Evropska komisija željela da vidi “radije evoluciju nego revoluciju”. On je objasnio da je neophodno da novi Ustav bude u skladu sa standardima koji poštuju ljudska prava i da BiH mora biti u stanju da govori jednim glasom u Evropskoj uniji kao buduća zemlja kandidat. Takođe, novi Ustav treba osigurati djelotvornu i funkcionalnu državnu strukturu, koja će biti sposobna da realizuje i provede evropsku legislativu (Acquis) u cijeloj zemlji. Ambasador Kourkoulas je rekao da Parlametarna skupština mora imati bolju koordinaciju sa Vijećem ministara BiH. U ime Evropske komisije on je pozdravio usvajanje Državne strategije za razvoj sektora pravosuđa za period 2008. – 2012., ali je upozorio da rascjepkan pravosudni sistem i složenost pravnog okvira ostaju glavne prepreke u ovom sektoru.

Ekonomski kriteriji  

Ambasador je podsjetio da se ovi kriteriji odnose na sposobnost zemlje da ima funkcionalnu tržišnu ekonomiju i da se nosi sa konkurentskim silama koje djeluju unutar Evropske unije. Generalno, ostvareni napredak je pozitivan, pretežno zato što je BiH održala ekonomsku stabilnost u 2008. godinu sa pozitivnom stopom rasta. Pozdravljeno je uspostavljanje Državnog fiskalnog vijeća kao i Metodologija za preraspodjelu prihoda od indirektnog oporezivanja i novi zakoni o porezima na prihode.

„Zadovoljtvo mi je što mogu reći da Državno konkurentsko vijeće dobro funkcioniše, međutim još nije donijeta odluka o Agenciji za državnu pomoć. Mi vjerujemo da je najbolje rješenje, daleko od bilo kakvih političkih rasprava, osnovati Agenciju za državnu pomoć.“, objasnio je ambasador Kourkoulas govoreći o dva segmenta takođe važna za realizaciju SSP-a.

Evropski standardi

Uz pozitivne rezultate u ovom segmentu, ambasador Kourkoulas je naveo i nekoliko prepreka procesu evropskih integracija kao što je nedostatak strategija u oblastima malih i srednjih preduzeća, poljoprivredi, industriji i slabe zaštite prava na intelektualno vlasništvo.

U skoroj budućnosti Bosna i Hercegovina treba da odgovori na dva priorieta: osigura odgovarajuću realizaciju Privremenog sporazuma SSP-a koji se do sada realizira tečno i da ostvari napredak u oblasti pravosuđa, slobode i sigurnosti. „Nedostatak odgovarajuće statistike uključujući i novi popis stanovništva je ozbiljan hendikep prilikom planiranja politika u ovoj zemlji. Ako se ne obavi novi popis u naredne dvije godine, bojim se da nećemo moći da donesemo mišljenje kada BiH aplicira za članstvo. Da budem jasniji – bez popisa nema pregovora o prijemu.“, potcrtao je ambasador Kourkoulas. On je dodao da se mnoga prava i obaveze zemalja izvode iz ovih statistika i da je Evropska unija zainteresovana samo za statističke podatke na državnom nivou.

Ambasador Kourkoulas je zaključio svoje izlaganje naglašavajući da je kamen temeljac Evropske unije želja i sposobnost da se prevaziđe naslijeđe prošlosti, sukoba, ratova i usmjeravanje ka budućnosti utemeljnoj na ljudskim pravima i demokratiji. Ono čemu smo svjedočili u nekoliko posljednih mjeseci u BiH nije kompatibilno sa: učešćem zemlje članice u EU: političke izjave i aktivnosti utemeljene na nacionalističkim pozicijama, nesposobnost zemlje da govori jednim glasom unutar zemlje i na međunarodnoj sceni, izazovi vezani za strukturu zemlje kako su definisani u Dejtonu i pokušaji da se reforme vrate natrag: sve ove aktivnosti vode ka riziku da se odgodi ili čak ugrozi vaša evropska perspektiva .“, zaključio je ambasador Kourkoulas.

Dokumenti su dostupni na web stranici:

http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_nov_2008_en.htm  

Europa.ba