Program Evropske komisije – Mladi u akciji

Mladi u akciji je novi program Evropske unije koji se bavi mladim ljudima, a koji se realizira od 1. januara 2007. do 31. decembra 2013. godine. Ukupan  budžet programa iznosi 885 miliona evra. Predstavlja ključan instrument za pružanju prilike mladim ljudima u pogledu i neformalnog i informativnog učenja sa evropskom dimenzijom.

Program Mladi  u akciji podstiče angažovanje mladih sa uskraćenim prilikama i obuhvata mlade u dobi od 13 do 30 godina. Nudi mogućnost mladima da postignu  mobilnost i aktivno učestvuju u izgradnji Evrope. Cilj je doprinijeti izgradnji “Evrope znanja” i stvoriti evropsku arenu za saradnju na razvoju politike za mlade, na osnovu neformalnog obrazovanja. Tu se podstiče koncept doživotnog učenja i razvoj vještina i sposobnosti, čime se promoviše aktivno građansko učešće.

Program Mladi u akciji nudi finansijsku podršku omladinskim projektima, pruža informacije, obuku  i mogućnosti za razvoj novih partnerstava u cijeloj Evropi i šire.

Opšti ciljevi programa Mladi u akciji je promovisanje aktivnog građanskog učešća mladih  uopšte i naročito pripadnosti Evropi; razvoj solidarnosti i promovisanje tolerancije među mladima, naročito u cilju jačanja socijalne kohezije u Evropskoj uniji; podsticanje međusobnog razmijevanja mladih ljudi koji dolaze iz različitih zemalja; doprinos razvoju kvaliteta sistema podrške za omladinske aktivnosti i kapacitete organizacija civilnog društva u području mladih, kao i promovisanje evropske saradnje u oblasti života mladih.

Aktivnosti koje podržava program MLADI U AKCIJI dijele se na pet akcija:

Akcija 1 – Mladi za Evropu
Akcija 2 – Evropska volonterska služba
Akcija 3 – Mladi u svijetu
Akcija 4 – Sistemi podrške mladih
Akcija 5 – Podrška evropskoj saradnji u području života mladih

NAPOMENA: BOSNA I HERCEOVINA IMA PRAVO NA UČEŠĆE SAMO U SLJEDEĆIM AKCIJAMA:  

Akcija 2 – Evropska volonterska služba

Akcija 3 – Mladi u svijetu – razmjena, obuka i umrežavanje mladih.

Više informacija o pravilima i kriterijima:

http://www.europa.ba/?akcija=clanak&CID=19&jezik=1&LID=34#2    

www.salto-youth.net/seeprojects/

Kontakt osoba:

Vladimir Pandurević, rukovodilac zadataka, EIDHR/Youth

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

Skenderija 3a, Sarajevo

Telefon: +387 33 254 764

E-mail: vladimir.pandurevic@ec.europa.eu  

Europa.ba