Evropska unija osigurala značajna sredstva za otvaranje Centra za forenziku i tehničku podršku istragama zločina u Sarajevu

Novoformirani Centar za forenziku i tehničku podršku istragama zločina otvoren je u petak, 14. novembra 2008. g. u Sarajevu. Gospodin Ferdinand Kopp, šef Odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove Delegacije Evropske komisije u BiH, Nj.E. ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles L. English, i gospodin Nedžad Branković, premijer Federacije BiH prisustvovali su ceremoniji otvaranja objekta.

Evropska unija i vlada SAD-a osigurali su značajnu finansijsku i tehničku pomoć u opremanju i otvaranju ovog Centra. S ciljem otvaranja puta ka uspostavljanju centraliziranog i autonomnog forenzičkog instituta u sklopu Ministarstva sigurnosti BiH, osigurana je specijalistička oprema za dvije postojeće laboratorije na entitetskom nivou. Nakon što su usvojile komplementarnu strategiju, obje laboratorije obavezale su se služiti svim agencijama za provođenje zakona i tužilaštvima u BiH.

Ovom prilikom,  g. Kopp je istakao kako građani imaju pravo očekivati od policijskog i pravnog sistema da pronađe, optuži i kazni počinioce kriminalnih djela, na taj način unaprijeđujući sigurnost građana. „Sada je odgovornost na vama da radite na daljnjem razvoju Centra. Na vama je odgovornost da ovaj Centar koristite na najbolji način, kao i alate i mogućnosti koje vam pruža, da na efikasan način doprinesete savremenom istraživanju zločina te povećanju stope riješenosti slučajeva i unaprjeđenju sigurnosti zemlje i njenih građana.“, izjavio je g. Kopp.

On je pomenuo neku od važne opreme osigurane kroz ovaj projekat: državni Sistem automatske identifikacije otiska prstiju (AFIS) i Sistem automatske identifikacije otiska dlana (APIS) po najvišim standardima moderne tehnike; DNK laboratorija za genetske analize, DNK profiliranje bioloških uzoraka i poređenje DNK profila dobijenih iz uzoraka prikupljenih sa mjesta zločina sa onima koji su pripremljeni od individualnih uzoraka za poređenje; Spektrometar sa ultra-ljubičastim zrakama koji se koristi za identifikaciju hemijskih supstanci na osnovu njihovog ponašanja pod ultra-ljubičastim i običnim svjetlom; te Foto-spektrometar za mjerenje koncentracije metala u rastvorima u forenzičkoj hemiji.

Ambasador English je ocijenio kako su bh. agencije za provođenje zakona prešle dug put u skoro 13 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je naglasio kako je ovaj centar dostignuće na više nivoa, te veliki korak naprijed. „Posebno nam je drago što će ovaj objekat, sada dio FBiH MUP-a, kroz policijsku reformu postati dio nove organizacije na državom nivou na području forenzike. Znam da ćete koristiti ovu zgradu da značajno napredujete u interesu provedbe zakona u BiH, te da još više doprinesete uspostavi vladavine prava u ovoj zemlji.“, zaključio je ambasador English.

Tokom ceremonije otvaranja centra, g. Branković se zahvalio Evropskoj uniji i vladi SAD-a na sveobuhvatnoj pomoći na ovom području, naglašavajući važnost organizovanih programa obuke. „Pružena pomoć je tim značajnija što se uporedo sa nabavkom opreme radilo na obuci zaposlenika kako bi stekli značajna znanja bez čega bi ova oprema i investicija bile manje značajne.“, rekao je g. Branković. 

Direktor Uprave policije FMUP-a, g. Zlatko Miletić izjavio je kako ova institucija stalno radi na razvoju forenzičkog centra. „Mi ovaj centar gradimo kako bismo ga nekad u budućnosti, kad za to budu stvorene zakonske pretpostavke, predali Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno, nadležnoj službi koja će na državnom nivou obavljati ove poslove.“, objasnio je g. Miletić.

Nakon svečane predaje zgrade, okupljeni međunarodni i domaći zvaničnici obišli su prostorije novog Centra. Centar za forenziku i tehničku podršku istragama zločina dio je projekta pomoći Evropske unije, vrijednog preko 2,75 miliona eura.

Europa.ba