Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta podrške Evropske unije statističkom sektoru u BiH održana u Sarajevu

Završna konferencija kojom se obilježava uspješan završetak Twining projekta EU CARDS „Podrška Evropske unije statističkom sektoru u Bosni i Hercegovini – treća faza“ održana je danas u Sarajevu. Zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH, gospodin Boris Iarochevitch, ministar finansija i trezora BiH, gospodin Dragan Vrankić, direktor Agencije za statistike BiH, gospodin Zdenko Milinović, zamjenica generalnog direktora Eurostat-a, gospođa Maria Bohata, i  šefica odjela za institucionalne i međunarodne odnose Italijanskog državnog instituta za statistiku (ISTAT), gospođa Claudia Cingolani, učestvovali su u konferenciji, ističući važnost ovog projekta u procesu evropske integracije.

Cilj projekta bio je unaprijediti prikupljanje podataka, te, u skladu sa evropskim standardima, uskladiti statističke metode i statističke informacije, kroz savjetodavnu pomoć i programe obuke za tri statističke institucije u BiH. To uključuje i podršku bh. vlastima u formulisanju i primjeni makro-ekonomske i fiskalne politike uz pomoć pravovremenih, pouzdanih i usklađenih statističkih podataka. G. Iarochevitch naglasio je kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) zahtijeva od BiH da razvije statistički sistem sposoban da obezbijedi pravovremene, objektivne i tačne podatke, potrebne za planiranje i nadgledanje procesa tranzicije i reformi. „Pouzdani i sveobuhvatni statistički indikatori na državnom nivou potrebni su kako bi se procijenio napredak BiH u procesu pristupanja EU, kao i u ispunjavanju različitih zahtijevanih  kriterija, kriterija iz SSP-a, a kasnije i ekonomskih Kopenhaških kriterija.“ – rekao je g. Iarochevitch. On je takođe podsjetio na Odluku Vijeća Evropske unije iz februara 2008. g. o principima, prioritetima i uslovima sadržanim u Evropskom partnerstvu sa BiH, koja pominje statistike kao jednu of glavnih zadaća koje se trebaju ispuniti u skoroj budućnosti.

Ministar Vrankić ovom je prilikom naglasio kako su statistike jedno od važnih sredstava u procesu donošenja odluka, uz pomoć kojih razvojne politike i programi nastoje da poboljšaju život građana, a koje se zasnivaju na jasno definiranim, vremenski određenim, mjerljivim činjenicama. „To je ujedno i razlog zašto statističke institucije, koje su obavezne da proizvode zvanične statistike, moraju da budu opremljene i osposobljene za veću efikasnost i produktivnost u svom radu. One moraju biti ovlaštene da koriste suvremene metode prikupljanja podataka, za kvalitetno donošenje odluka i kreiranje politika, uključujući specifične ankete, zahtjevne popise, razna istraživanja, analize, ekonomska predviđanja itd.“ – rekao je g. Vrankić.

Bez statistike koja je usaglašena sa evropskim i međunarodnim standardima, nema ulaska u evropske i svjetske integracije, izjavio je g. Milinović. On se zahvalio svim učesnicima u realizaciji projekta, te Evropskoj komisiji na pruženoj podršci. „Postignuti rezultati, s kojim neupitno trebamo biti zadovoljni, trebaju da nam budu poticaj za daljni rad, još bolju saradnju, otklanjanje svih prepreka  koje sada imamo unutar statističkog sustava. Projekat je pokazao da možemo, da hoćemo i da znamo doći do cilja, a to je visokokvalitetna, korisnički orijentirana i međunarodno priznata usporediva statistika.“ – objasnio je g. Milinović.

Gđa. Bohata istakla je kako zvanični statističari moraju sarađivati kako bi identifikovali i pratili promjene u društvu, te kako bi se razvila i pratila javna politika kao odgovor na promjene. „Ovaj projekat fokusirao se na fundamentalne aspekte rada državnih statističkih instituta i pojedine specifične oblasti. Projekat je pokazao mogućnost zajedničkog rada i sretni smo što su Evropska komisija i partneri iz EU zemalja omogućili ovakvu saradnju u BiH.“ – rekla je gđa. Bohata.

U zaključku je gđa. Cingolani izrazila zadovoljstvo sa rezultatima projekta, dodajući kako i dalje ima poteškoća koje se trebaju prevazići, ali i da postoji jaka volja da se to postigne.

O projektu

Projekat su realizovali Agencija za statistiku BiH i Italijanski državni institut za statistiku u saradnji sa Institutom za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine, Institutom za statistiku Republike Srpske, Centralnom bankom BiH, Agencijom za statistiku Danske, Mađarskim centralnim uredom za statistiku i Uredom za statistiku Republike Slovenije.

Evropska komisija finansirala je ovaj Twining projekat sa 1,45 miliona eura. Projekat je realizovan u sedam faza: primjena evropskih standarda u kompilaciji nacionalnih računa, izgradnja poslovnog registra, poslovna statistika, statistika vanjske trgovine, jačanje institucionalnih kapaciteta bh. statističkih instituta, statistika poljoprivrede i statistika finansijskog sektora.

Europa.ba