Komesar EU Janez Potočnik prisustvovao FP7 Informativnom događaju „Ka integraciji u evropsku istraživačku oblast”

Janez Potočnik, evropski komesar za nauku i istraživački rad i Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH obratili su se učesnicima tokom završne sjednice FP7 Informativnog događaja – „Ka integraciji u Evropsku istraživačku zonu”, održane 23.04.2009. godine.

Informativni događaj je pružio detaljne informacije o istraživačkim prilikama u okviru FP7, kao i o aktivnostima Zajedničkog istraživačkog centra, a sve u cilju povećanja učešća Bosne i Hercegovine u raznim temnatskim područjima.
Tokom diskusije, razgovaralo se o temama istraživanja u zdravstvenom sektoru, mobilnosti naučnika, informacionim tehnologijama, hrani, poljoprivredi i biotehnologiji.

Komesar Potočnik, predstavnicima bosanskohercegovačke akademske zajednice obratio se riječima: „Bio sam iznimno sretan kada sam u novembru prošle godine, zajedno sa ministrom civilnih poslova BiH, Sredojem Novićem potpisao Memorandum o razumjevanju kojim je BiH postala pridružena zemlja FP7. Sada trebamo raditi na vašoj potpunoj integraciji u Evropsku istraživačku zonu. Najbolji način za integrisanje je zajedničko učešće u naučno-istraživačkoj saradnji.”

Kao pridružena zemlja FP7, Bosna i Hercegovina mođe da učestvuje u svim pozivima za prijedloge projekata, da bude dio trans-nacionalnog konzorcija i da se jednakopravno natječe sa zemljama članicama EU i pridruženim zemljama. 
BiH je postala pridružena zemplja FP7 u novembru 2008. godine. Zemlje pridružene jFP7 se natječu u okviru ovog programa na istoj osnovi kao i države članice EU i druge pridružene zemlje. Program otvara naučno-istraživačke mogućnosti za evropsku naučnu zajednicu. Više naučno-istraživačke saradnje sa EU će omogućiti veći protok ideja, ljudi i transfer tehnologije. FP7 podržava naučna istraživanja u EU i široj Evropskoj istraživačkoj zoni sa budžetom od gotovo 55 milijardi eura tokom vremenskog perioda od 7 godina (2007-2013).

„Istraživačka saradnja je dobar put predpristupa. Od vas se očekuje da se povinujete uključivanju u istraživanje kako bise ispunili evropski standardi i tehnički zahtjevi, kao dio vaše integracije u EU koje predstavlja dobro ulaganje. Iz ovog razloga, povećani napori na istraživanju na državnom nivou se trebaju gledati kao prvi ali neophodan korak ka članstvu u EU.”, kazao je Potočnik.

Program FP7 omogućava finansiranje zajedničkih istraživanja u strateškim oblastima kao što su zdravstvo, energija, klimatske promjene, informacione tehnologije, nanotehnologije ili transport. FP7 takođe stimuliše mobilnost naučno-istraživačkih radnika kroz bespovratna sredstva programa Marie-Curie i ima specijalne programe za podršku izgradnje kapaciteta kao što su istraživačka infrastruktura, istraživanje za mala i srednja preduzeća i Nauku u društvu.

„Naš interes je da se snažnije uključimo u evropski istraživački prostor i izgradimo institucionalne kapacitete koji će omogućiti veće učešće u programima EU, kako istraživačkih institucija tako i malih i srednjih preduzeća i državnih kompanija kao i veću mobilnost naših istraživača.”, zaključio je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH. 

Obraćanje Janeza Potočnika, evropskog komesara za nauku i istraživanje tokom informativnog skupa FP7 u Sarajevu

Obraćanje Sredoja Novića, ministra civilnih poslova BIH tokom informativnog skupa FP7 u Sarajevu

Europa.ba