EU pokreće kampanju kao podstrek napretku na evropskom putu – „Napredak je nadohvat ruke“

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini pokrenula je kampanju za podstrek napretku na evropskom putu pod nazivom „Napredak je nadohvat ruke“. Kampanja se nadovezuje na kampanju „Oduvijek u srcu Evrope“, koja je uslijedila nakon dodjele kandidatskog statusa, uključujući nedavno objavljeni video s umjetnicom Hannom Dujmović, a ima za cilj angažovati političke lidere i širu javnost u Bosna i Hercegovina za dalje iskorake na reformama koje bi Bosnu i Hercegovinu približile EU.

Evropski put je najvažniji zajednički strateški cilj za Bosnu i Hercegovinu. Pratio sam najviše zvaničnike EU-a na sastancima sa njihovim kolegama iz BiH, a od izbora prošle godine susreo sam se sa vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Također ću nastaviti putovati po BiH u narednim sedmicama u cilju susreta s predstavnicima vlasti i javnosti. Naša poruka je ista – Bosna i Hercegovina mora iskoristiti priliku koju joj pruža kandidatski status da napravi iskorake po dugoiščekivanim reformama. Jasno mi je da su mnogi u ovoj zemlji frustrirani nedostatkom reformi i dijelim tu frustraciju. Ali uz političku volju, napredak je nadohvat ruke. Prilika koju pruža novi zamah u evropskim integracijama ne smije se propustiti“, naglasio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler.

Politički angažman ambasadora Sattlera i službenika Kancelarije EU u Bosni i Hercegovini u cijeloj zemlji prati i video, emitovanim na televizijskim kanalima i društvenim mrežama, a dodatno potcrtava poruku građanima BiH da je Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope, kao i da je napredak nadohvat ruke.

U videu se pojavljuje njemačka putopiskinja Kathrin Numić (rođ. Knorr) kojoj je Bosna i Hercegovina postala drugi dom. Kathrin aktivno promoviše zemlju koju je prigrlila kao svoju na internetu, ali i kroz svoj rad organizujući ture po Bosni i Hercegovini.

Kada je Bosni i Hercegovini dodijeljen kandidatski status, odluka je donesena uz očekivanje i razumijevanje da treba poduzeti niz koraka na jačanju demokratije, funkcionalnosti domaćih institucija, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, garantovanja slobode medija i upravljanja migracijama u zemlji. Uz političku volju iznad svega, ali i javni angažman, napredak je nadohvat ruke.Europa.ba