Program EU za oporavak od poplava

Tokom treće sedmice maja 2014. godine, Bosna i Hercegovina je pretrpjela najteže poplave u posljednjih 120 godina. Ogromne količine padavina od 250 do 300 litara po kvadratnom metru uzrokovale su naglo i ekstremno izlivanje većeg broja rijeka – Bosne, Drine, Une, Save, Sane, Vrbasa – i njihovih pritoka, te nastanak klizišta. Gradska, industrijska i seoska područja potpuno su potopljena, odsječena od ostatka svijeta, bez struje i komunikacija, a putevi i saobraćajnice oštećeni. Ogroman broj stambenih objekata je uništen, oštećen ili ostao pod vodom, što je dovelo do značajnog broja raseljenih domaćinstava. Ukratko, procjenjuje se da je ukupan ekonomski uticaj katastrofe dostigao iznos od 2,04 milijardi eura ili 15% BDP-a BiH u 2014. godini.

Evropska unija je odmah reagovala aktiviranjem Mehanizma civilne zaštite EU, a 23 države-članice organizovale su akcije pružanja pomoći u Bosni i Hercegovini. Nakon katastrofe, Evropska komisija je organizovala i bila domaćin donatorske konferencije pod nazivom „Obnavljamo zajedno“ u cilju mobilizacije podrške i prikupljanja sredstava od donatora za oporavak zemlje.

Dana 15. avgusta Evropska unija je pokrenula Program EU za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 43,52 miliona eura, u kojem EU učestvuje sa 42,24 miliona eura. Aktivnosti programa biće usmjerene na rekonstrukciju 4.000 stambenih jedinica za oko 14.000 ljudi, te sanaciju 100 lokalnih puteva i mostova, 90 obrazovnih institucija (uključujući i predškolske ustanove), 10 objekata za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, tri opštinske zgrade, četiri centra za socijalni rad i četiri zdravstvene ustanove. Program EU za oporavak od poplava usklađen je s Procjenom potreba za oporavkom koji su provele domaće vlasti uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svjetske banke. Program će provoditi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Bosni i Hercegovini (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) do februara 2016.

Porodice useljavaju u nove domove: “Kao da smo došli u drugi svijet”

Kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH bit će podržane u oporavku..

više

Višegrad unaprijedio sistem odbrane od poplava uz podršku Evropske unije

Projekat je omogućio unaprijeđenje infrastrukture ali i podizanje svijesti građana o načinu reagovanja u situacijama izazvanim poplavama i drugim vanrednim situacijama, a finansirala ga je Evropska unija u ukupnoj vrijednosti od 962.000 evra na teritoriji obje države.

više

Predstavljen izvještaj o evaluaciji EU Programa za oporavak od poplava u BiH

U Izvještaju se zaključuje da je Program bio efikasno implementiran i da je u velikoj mjeri doprinio rehabilitaciji poplavljenih područja.

više

Objavljen dokumentarni film o EU Programu za oporavak od poplava

Na završnoj konferenciji održanoj 22. februara 2016. godine, EU Program za oporavak od poplava je premijerno prikazao dokumentarni film koji sadrži svjedočanstva korisnika širom Bosne i Hercegovine koji su, na razne načine, dobili pomoć kroz aktivnosti EU Programa...

više


Europa.ba