Porodice useljavaju u nove domove: “Kao da smo došli u drugi svijet”

U toku je projekat stambenog zbrinjavanja skoro 3.000 osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama ili klizištima 2014. godine, a koji finansira Evropska unija.

Đorđa i njegova supruga Dušanka više ne strahuju od kiše. Useljenjem u novi dom, izgrađen u sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, ovaj bračni par iz Modriče dobio je prijeko potrebnu sigurnost.

“Super nam je” kaže Dušanka dok sjedi na kauču u dnevnom boravku svog novog doma. Dnevni boravak je povezan s kuhinjom, a u kući je još i spavaća soba, kupaonica i hodnik. Prošlo je mjesec dana kako su uselili i kuću opremaju u skladu sa svojim mogućnostima: skromno, polako i s puno pažnje. Vrt oko kuće već je pun cvijeća koje je Dušanka zasadila.

“Bilo nam je malo neobično, kao da smo došli u drugi svijet” govori Đorđa o prvim danima života na novoj lokaciji, nekih 20-tak kilometara od njihove stare kuće koja je prijetila da će se srušiti svakog trena zbog klizišta koje ju je zahvatilo nakon rekordnih padavina 2014. godine. Usprkos opasnosti, porodica je morala nastaviti živjeti tu i sljedećih pet godina jer nisu mogli priuštiti da se presele.

“Čim bi prva kiša pala, ja bih morao cijelu noć dežurati jer nikad ne znaš kad će krenuti klizište” opisuje Đorđa taj period. “Ne smiješ zaspati”.

Kroz Programu za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji financira Evropska unija u saradnji sa entitskim vladama, partnerskim općinama i gradovima, a provodi UNDP u BiH sa partnerima, Đorđa je ispunio uslove da dobije novi dom. S obzirom da je lokacija na kojoj se nalazila njegova stara kuća bila zahvaćena klizištem, Opština Modriča je obezbijedila prostor u naselju Oteža na kojem je Đorđi, ali i ostalim korisnicima Programa u sličnoj situaciji, izgrađen novi dom.

“Sad je drugačije. Imam krov na glavom, stara kuća nek se ruši!” govori Đorđa, a Dušanka se smije. “Sad nam je stvarno lijepo”.

Inače, kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH bit će podržane u oporavku. U toku je stambeno zbrinjavanje skoro 3.000 osoba, uključujući Đorđa i Dušanku, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama ili klizištima 2014. godine, dok je 200 domaćinstava dobilo pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i pokretanja malih biznisa.

Pored činjenice da im novi dom pruža siguran krov nad glavom, on je također i bliži gradu što će Đorđi i Dušanki omogućiti i lakši pristup potencijalnim izvorima prihoda, pošto su oboje nezaposleni.

O Programu

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima. Kroz ovaj Program bit će podržan oporavak u 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH.

Europa.ba