Evropski simboli

Evropska zastava

Ovo je evropska zastava. Ona nije samo simbol Evropske unije, nego i evropskog jedinstva i identiteta u širem smislu. Krug sačinjen od zlatnih zvjezdica predstavlja solidarnost i sklad među narodima Evrope. Broj zvjezdica ne odgovara broju država članica. Na zastavi je dvanaest zvijezdica budući da je broj dvanaest tradicionalno simbol savršenstva, potpunosti i jedinstva. Zastava stoga ostaje nepromijenjena bez obzira na proširenje EU.

europa map

snimi evropsku zastavu

Oda radosti

To je himna ne samo Evropske unije, već i Evrope u širem smislu. Melodija dolazi od Devete simfonije koju je 1823. komponovao Ludwig van Beethoven. Beethoven je komponovao “Odu radosti” koju je 1785. napisao Friedrich von Schiller. Ova pjesma izražava Schillerovu idealističku viziju ljudske rase koja postaju braća – vizija koju je i Beethoven dijelio. Godine 1972., Savjet Evrope usvojio je temu Beethovenove “Ode radosti” kao svoju himnu. Dobro poznati dirigent Herbert Von Karajan zamoljen je da komponuje tri instrumentalna aranžmana – za solo klavir, za duvačke instrumente i za simfonijski orkestar. Bez riječi, na univerzalnom jeziku muzike, ta himna izražava ideale slobode, mira i solidarnosti za koje se Evropa zalaže.

Godine 1985., usvojili su je čelnici država i vlada EU-a kao službenu himnu Evropske unije. Himna nije zamijenila nacionalne himne država članica, već je slavila vrijednosti koje svi zajedno dijele i njihovo jedinstvo u raznolikosti.

“Ujedinjeni u raznolikosti” je moto Evropske unije

Moto označava da su, putem EU, Evropljani ujedinjeni u zajedničkom nastojanju za mir i napredak, te da su mnoge različite kulture, tradicije i jezici u Europi pozitivna prednost za kontinent.

Dan Evrope, 9. maj

Dana 9. maja 1950. godine, Robert Schuman iznio je prijedlog o stvaranju organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa.
Taj prijedlog, poznat kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom stvaranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija.
Danas 9. maj predstavlja evropski simbol (Dan Evrope) koji uz zastavu, himnu, moto i jedinstvenu valutu (euro) identifikuje politički entitet Evropske unije. Dan Evrope prilika je za približavanje aktivnosti i svečanosti Evrope njenim državljanima, te da se narodi Unije približe jedni drugima.

Euro

Euro je najizraženiji dokaz evropske integracije euro (€) je službena zajednička valuta u 17 od ukupno 27 zemalja članica Evropske unije, i nekih 332. milijuna ljudi ga koriste svaki dan. Prednosti zajedničke valute su odmah očite svima koji putuju u inostranstvo ili obavlja kupovinu iz druge zemlje Evropske unije putem interneta.Europa.ba