Potpisani aneksi ugovora sa 21 poljoprivrednikom u sklopu programa koji finansira Evropska unija

U zgradi Opštinske uprave u Srpcu danas su potpisani aneksi ugovora sa 21 poljoprivrednim proizvođačem sa područja srbačke opštine kojima će biti obezbijeđen repromaterijal za plasteničku i ratarsku proizvodnju u sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koga finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Ugovore sa poljoprivrednicima potpisali su načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i stručni saradnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Ninko Gužvić. Aneksima je odobren repromaterijal u vidu sadnica i sredstava za zaštitu i prihranu u plasteničkoj proizvodnji za osam korisnika, kao i sjeme, đubrivo i zaštitna sredstva za kukuruz za 13 korisnika.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Porodice koje su podržane, ispunile su sve uslove javnog poziva koji je raspisao Program, te im je, pored ekonomske podrške, pružena i pomoć u stambenom zbrinjavanju kroz sanaciju oštećenih kuća ili izgradnju novih.

„Prošle godine je, uz podršku Evropske unije, korisnicima Programa odobrena pomoć u vidu plastenika sa svom pratećom opremom, repromaterijalom za ratarsku proizvodnju i poljoprivrednom mehanizacijom, a ove godine je predviđena nova donacija kako bi se na taj način dodatno poboljšala plastenička proizvodnja i omogućio nesmetan početak proljećne sjetve“, rekao je Ninko Gužvić.

Nikola Suvajac iz Lilića dobio je prošle godine plastenik površine 100 kvadratnih metara, sadnice,  prateći materijal i opremu, a pomoć će mu stići i ove godine. „Dobiću rasadu paprike i paradajza i sve ostalo što mi je potrebnu za kvalitetnu proizvodnju. Veoma sam zadovoljan“, rekao je Nikola.

Pomoć u vidu repromaterijala za ratarsku proizvodnju dobiće i Vlajko Ignjatić koji u rodnom selu Povelič uzgaja kukuruz. „Prošle godine sam dobio sjeme, đubrivo i zaštitna sredstva i sve je bilo kako treba. Vjerujem da će tako biti i ovaj put. Mnogo nam ovo znači jer su štete u poplavama 2014. godine bile ogromne. Voda mi je ušla u kuću a uništen mi je i kompletan rod žitarica“, rekao je Vlajko.

Načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, rekao je da je ovo nastavak dobre saradnje sa Evropskom unijom i UNDP BiH uz čiju pomoć je realizovan niz značajnih projekata.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje je započet u septembru 2017. godine i ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima. Program se implementira u 44 opštine i grada u oba entiteta BiH.

Europa.ba