Aidine torte: Od hobija do malog biznisa

Šest korisnika Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija, dobilo je priliku da svoje poslovne ideje pretvore u male biznise. Aida, poslastičarka iz Goražda, jedna je od njih.

Aida je počela praviti torte iz hobija.Bez zaposlenja, Aida je u tortama vidjela način da financijski pomogne svojoj porodici. “Kad sam prestala da radim, imala sam samo torte. A htjela sam doprinijeti porodici; da ne sjedim kod kuće besposlena” priča Aida o svojim počecima.

Danas, Aida ima registrovan mali biznis i radionicu pored jedne od glavnih saobraćajnica u Goraždu. U staklenoj vitrini izložene su rođendanske torte koje čekaju da ih njihovi kupci preuzmu.

Aidina karijera poduzetnice počela je prijavom na javni poziv za odabir korisnika pomoći Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje. Program, koji ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženija domaćinstva u zajednicama pogođenim poplavama, finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP-om i lokalnim vlastima.

Aidina porodica jedna je od mnogih čije domove su uništila klizišta nakon rekordnih padavina 2014. godine.

“Znaš kakva nam je pukotina na zidu? Možeš komšije gledati kroz nju” opisuje Aida kuću iz koje su morali iseliti jer je postala neuslovna za život. Nakon što su se prijavili za učešće u Programu, te ispunili sve uslove, započela je izgradnja novog doma za Aidu i njenu porodicu. I dok čeka na useljenje u svoj novi dom, Aida učestvuje u ekonomskom osnaživanju porodica koje se provodi kroz Program.

Tokom tri mjeseca, Aida je pohađala obuku o poduzetništvu, nakon čega je svoju biznis ideju predstavila stručnoj komisiji u sjedištu UNDP-a u Sarajevu. Njen biznis plan je odobren, a sljedeći korak bila je registracija malog biznisa pod imenom “Aida Torte”.

„Osjećam se odlično kao vlasnica malog biznisa“ kaže Aida i objašnjava. “Ne radim više na crno i ne moram strahovati da će me neko prijaviti”.

Kako bi se pobrinuli da Aida ima sve potrebno za uspješno započinjanje i vođenje malog biznisa, kroz Program je donirana oprema za radionicu torti i kolača, a Aida je završila i trening iz pravljenja fondan figura. Stručnjaci angažovani kroz Program pružat će joj i besplatno mentorstvo tokom prve godine poslovanja.

“Samo ova peć mi je ubrzala posao tri puta” pokazuje Aida na peć koja joj je donirana kroz Program, a koja zauzima centralno mjesto u radionici. Sa novom peći Aida je u stanju da ispeče osam biskvita u isto vrijeme, te, samim time, i napravi više torti.“ Od dekoracija nisam ništa znala: samo preliti šlagom okolo” smije se ona. Danas, Aidine torte krase poznati likovi iz dječijih crtanih filmova, kao i mnoštvo drugih oblika koji kupcima padnu na pamet.

Aida je zahvalna na pomoći koju je primila kroz Program.

“Trudim se da opravdam to što mi je neko dao priliku” priznaje ona i dodaje:

“Učešće u Programu mi je promijenilo život”

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Europa.ba