Umjesto straha, sigurnost za Anu i njenu djecu

“Navečer me najviše strah. Legnem i uvijek nešto pucketa. Kuća se miče“ priča 53-godišnja Ana. Čak i da ne čuje zvukove, duge žućkaste trake kojima je pokušala zalijepiti pukotine iznad uzglavlja kreveta podsjećaju je da se njen dom raspada. Doslovno. Strah od mogućeg urušavanja, natjerao je Anu da ove zime napusti spavaću sobu i počne spavati u kuhinji, odmah do ulaznih vrata. „Najsigurnije je“ kaže ona.

Ana, njen 13-godišnji sin Ivan i 21-godišnja kćerka Valentina već skoro četiri godine žive u opasnosti. Njihov dom ispresjecan je dubokim pukotinama prouzrokovanim klizištem koje se, nakon rekordnih padavina 2014. godine, pokrenulo u neposrednoj blizini.

Kao nezaposlena, samohrana majka, Ana nema mogućnost da situaciju popravi ili izgradi novi dom. Njeni prihodi su nedovoljni za išta drugo do plaćanje struje i hrane.

„Sin, tada mu je bilo deset, je jednom došao i rekao da kod kuma njegovog prijatelja ima ljepilo, te da bi on i prijatelj mogli zalijepiti kuću nazad“ govori tiho Ana dok sjedi u dnevnom boravku pognutih ramena, držeći ruke mirno u krilu. Iako peć na drva grije sobu, odnekud ulazi hladan zrak. „Puše sa svih strana, kroz pukotine“ dodaje ona.

Anina porodica jedna je od mnogih koje su 2014. godine nastradale u katastrofalnim poplavama i klizištima, najvećim ikad zabilježenim u Bosni i Hercegovini. Više od milion ljudi bilo je pogođeno ovom prirodnom nepogodom, dok je 90.000 moralo napustiti svoje domove. Obilne padavine pokrenule su više od 3.000 klizišta diljem zemlje.

Iako su od tada prošle četiri godine, mnogi i dalje trebaju pomoć: prema procjeni Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), 4,900 domaćinstava još se nije oporavilo od nanesenih šteta. Kako bi se pomoglo tim porodicama, osmišljen je Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje koji cilja da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženija domaćinstva u zajednicama pogođenim poplavama. Program, vrijednosti 15 miliona eura, finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, UNDP-om i lokalnim vlastima.

„Evropska unija i UNDP već godinama zajednički sarađuju kako bi ublažili posljedice katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Nakon prve faze Programa koja je unaprijedila kvalitet života za 610,000 ljudi, nastavljamo sa aktivnostima pomoći najugroženijem stanovništvu, onima koji i dalje sa strepnjom žive u neuslovnim objektima i nemaju mogućnost da sami poboljšaju svoju situaciju“ kazala je Selma Kemalović-Alić, voditeljica Programa za oporavak od poplava.

Kroz Program, 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH bit će podržane u oporavku. Očekuje se da će više od 2.800 osoba, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama ili klizištima 2014. godine, biti stambeno zbrinuto, dok će 555 domaćinstava dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru.

Program za oporavak od poplava započeo je Javnim pozivom za izbor korisnika na koji se prijavila i Anina porodica. Po završetku procesa, Anu je čekala dobra vijest: njena aplikacija je prihvaćena i porodici će biti izgrađen novi dom na sigurnoj lokaciji.

„Svi smo bili veseli kad smo to saznali“ kaže Ana i priznaje da njen sin nije mogao spavati kad su saznali da postoji mogućnost da će dobiti novu kuću. „Ja to još ne mogu zamisliti“ kaže Ana oprezno kao da se boji vjerovati da će dane i noći provedene u strahu napokon zamijeniti osjećajem sigurnosti.

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje finansira Evropska unija a implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima.

Europa.ba