Sedam porodica iz Kaknja dobilo ključeve novih domova

Sedam porodica iz Kaknja, čiji domovi su uništeni u poplavama 2014. godine, danas je primilo ključeve novih kuća izgrađenih kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, te partnerskim općinama i gradovima.

Pored stambenog zbrinjavanje ovih sedam porodica kroz izgradnju novih kuća, završena je sanacija dodatnih deset stambenih jedinica oštećenih 2014. godine u Kaknju kako bi se postigli odgovarajući uslovi stanovanja. Ukupna vrijednost ovih radova je oko 315.000 KM.

Ključeve novoizgrađenih kuća porodicama su uručili: Gianluca Vannini, šef Odjela operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH i Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj. Primopredaji su prisustvovali i predstavnici implementatora projekta: Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i organizacije Arbeiter Samariter Bund.

„Tokom proteklih godina Evropska unija je pružala kontinuiranu podršku obnovi lokalnih zajednica kako bi se oporavile od poplava iz 2014. godine. Evropska unija stoji uz građane BiH spremna da ih podrži u unapređivanju njihovih života“ kazao je Vannini i dodao „Previše ljudi je već napustilo zemlju ili o tome razmišljaju ukoliko ne dođe do poboljšanja. Evropska unija želi pomoći kako bi BiH postala zemlja gdje njeno stanovništvo s radošću gleda na život ovdje“.

„Zaista mi je čast što danas stavljamo tačku na ovaj plemeniti projekat“ kazao je načelnik Aldin Šljivo i dodao „Mi u Općini Kakanj smo u proteklom periodu radili na suzbijanju uzroka zbog kojih je došlo do ovakvih posljedica poplava i ja se nadam da ćemo u budućnosti imati što manje sličnih situacija“.

Predstavnik implementatora, direktor organizacije Arbeiter Samariter Bund Elmir Bojadžić istakao je važnost zajedničke saradnje. “Samo na ovaj način, uz udružene snage lokalnih samouprava, donatora, međunarodnih organizacija, te vlada entiteta i kantona može doći do postizanja ovako značajnih ciljeva i rezultata”.

Nakon uručenja ključeva upriličen je i obilazak jedne od novoizgrađenih kuća na području općine Kakanj.

 

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima. Program se implementira u 44 općine/grada u oba entiteta BiH.

Europa.ba