Nastavak pomoći građanima BiH nastradalim u poplavama 2014. godine: 18 porodica dobilo ključeve novih domova

Danas je 18 porodica iz Bijeljine primilo ključeve novih domova izgrađenih kroz Program za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zahvaljujući Programu, ukupno 50 porodica iz Bijeljine, čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni u poplavama 2014. godine, bit će stambeno zbrinuto kroz izgradnju novih kuća, dok će 132 stambene jedinice biti sanirane kako bi se postigli odgovarajući uslovi stanovanja. Vrijednost ovih radova je više od 2,7 miliona KM.

Za ovaj Program, koji se provodi u 44 opštine u BiH, Evropska unija je dodijelila oko 25 miliona KM, kako bi omogućila trajna stambena rješenja i poboljšala životne uslove za najugroženija lica čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Tokom proteklih godina Evropska unija je pokazala kontinuiranu podršku obnovi lokalnih zajednica koje su pogođene poplavama 2014. godine i najveći je donator za pomoć oporavku od poplava u BiH sa ukupno 168 miliona KM. S obzirom da su poplave još uvijek prijetnja, Evropska unija je izdvojila značajna sredstva za pomoć BiH u upravljanju rizikom od poplava, jer jedino prevencijom, možemo se efikasno boriti protiv prirodnih nepogoda” rekao je Richard Máša, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH i dodao “Evropska unija želi pomoći BiH, ali želimo ulagati u razvoj zemlje, a ne u njen oporavak. Gradimo puteve, podržavamo vladavinu zakona, otvaramo nova radna mjesta i ulažemo u budućnost BiH, jer to njeni građani zaslužuju“.

Bijeljina je jedan od gradova koji su bili najteže pogođeni jakim poplavama 2014. godine. Kroz ovaj Program, pored izgradnje i sanacije stambenih objekata, 53 porodice su dobile poljoprivrednu opremu, plastenike, multikultivatore i slično kako bi osigurali održiv izvor prihoda.

Bijeljina je odličan primjer zajedničke saradnje Evropske unije, UNDP-a i gradskih vlasti kako bi se sanirale posljedice poplava iz 2014. godine. Za useljenje je spremno 18 novih kuća, a radujemo se završetku izgradnje i preostalih objekata kako bi što više osoba zimu dočekalo u sigurnim i toplim domovima“ kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

„U oporavku od poplava Bijeljina je imala, i još uvijek ima, dragocjenu pomoć međunarodnih donatora i organizacija, među kojima se ističu Evropska unija i UNDP, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Grad Bijeljina je, sa svoje strane učinio sve što je bilo u mogućnosti da se ovaj Program što kvalitetnije sprovede i što više porodica stambeno zbrine“ kazao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Po završetku svečane primopredaje, delegacija EU i UNDP u BiH je posjetila korisnika Programa Jovu Tešića kojem je novi dom izgrađen u naselju Popovi u Bijeljini.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Program,vrijedan15 miliona eura, finansira Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HW).

Europa.ba