Nastavak pomoći građanima BiH koji su nastradali u poplavama 2014. godine – Korisnici ekonomske komponente ostvarili ukupno 277 hiljada KM prihoda

Korisnici Programa za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP, ostvarili su prihode od ukupno 277 hiljada KM na osnovu paketa pomoći koji su im dodjeljeni s ciljem ekonomskog osnaživanja područja pogođenim poplavama 2014. godine. U pitanju je 167 domaćinstava iz 31 općine u BiH koja su ispunila uslove za učešće u ekonomskoj komponenti Programa i dobila podršku u oblasti poljoprivredne proizvodnje i samozapošljavanja. Paketi pomoći su domaćinstvima isporučeni u periodu od proljeća do jeseni 2019. godine.

U oblasti poljoprivredne proizvodnje, kroz Program su podijeljeni plastenici sa popratnom opremom i repromaterijalom za sadnju paprike i paradajza, košnice i repromaterijal za pčelarstvo, mala poljoprivredna mehanizacija i oprema, te repromaterijal za sjetvu kukuruza. Domaćinstva su ukupno proizvela 67 tona paradajza, 33 tone paprike, 211 tona kukuruza u zrnu i 275 tona silaže, od čega su jedan dio koristili za svoje potrebe, a većinu plasirali na tržište, te time osigurali dodatne prihode.

Kroz samozapošljavanje je podržano šest korisnika Programa za koje je organizirana obuka kako bi stekli vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa. Po završetku obuke, korisnici su registrovali svoje male biznise, te im je nakon toga nabavljena oprema i alati neophodni za rad.

U prvoj godini rada svim učesnicima ekonomskog osnaživanja su osigurani mentorstvo i savjetodavne usluge kako bi im se pomoglo da ostvare što bolje rezultate.

Pored ekonomskog osnaživanja, u toku je i stambeno zbrinjavanje skoro 3.000 osoba čiji domovi su oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima. Program se implementira u 44 općine i grada u oba entiteta BiH.

Europa.ba