Nova oprema za milion Dragicinih planova

Program za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP, pomaže malim poduzetnicima da snivaju hrabrije snove.

“Imam milion planova. Valjda će neki i upaliti” smije se Dragica dok sjedi za jednom od tri nove šivaće mašine u svojoj maloj radionici u Bijeljini. Šivaće mašine i nož za sječenje tkanine dio su pomoći koju je Dragica primila kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje čiji je jedan od ciljeva ekonomsko osnaživanje ugroženih porodica iz područja pogođenih poplavama i klizištima 2014. godine.

Zahvaljujući ovoj pomoći, Dragica će moći da poveća proizvodnju, te zaradi dovoljno da njena porodica može živjeti od ovog posla. “Sada radim tri puta brže nego ranije. Nešto za što mi je ranije trebalo deset minuta, sada završim za četiri” objašnjava Dragica.

Naselje u kojem Dragica živi sa suprugom, svekrvom i svekrom, te dva sina poplavljeno je tokom rekordnih padavina 2014. godine prilikom čega je i njihov dom oštećen. Kroz Program, šteta na kući je sanirana, a Dragici je pružena šansa da učestvuje u obuci o poduzetništvu.

Kroz ovu obuku, Dragica i ostali korisnici Programa koji su ispunili uslove za učešće, stekli su  vještine potrebne za razvijanje i vođenje vlastitih malih biznisa, što bi njima i njihovim porodicama trebalo pomoći u osiguranju bolje budućnosti i oporavku čitave zajednice.

“Polako se nadograđujem, stvari su mi dosta jasnije” govori Dragica o svom iskustvu s obukom. “Ja sam samo znala da šijem i ništa više. A sada znam mnogo toga”.

Dragica prezentuje svoju biznis ideju pred stručnom komisijom u Sarajevu

Dragica prezentuje svoju biznis ideju pred stručnom komisijom u Sarajevu

Dragica je završila tri modula obuke o poduzetništvu, nakon čega je svoju biznis ideju prezentovala pred stručnom komisijom na svečanosti organiziranoj u prostorijama Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Sarajevu. Na osnovu predstavljenog i odobrenog biznis plana, uslijedila je registracija malog biznisa. Dragica, kao osoba kojoj je šivenje u krvi, registrovala je firmu „MV Kids“ specijaliziranu za izradu dječije garderobe.

Nakon registracije, Program je korisnicima osigurao potrebnu opremu i alate za pokretanje svojih poslovnih ideja, kao i mentorstvo i savjetodavne usluge za sve novoosnovane male biznise tokom prve godine poslovanja.

Za svoj mali biznis, Dragica ima velike planove: “Želim da se “proguram” na tržište i postanem prepoznatljiva u svom poslu. Želim da, kad ljudi vide moju kreaciju, znaju da sam ja to napravila”.

Dragica pokazuje dječiju odjeću nastalu u njenoj radionici

Dragica pokazuje dječiju odjeću nastalu u njenoj radionici

O Programu

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Europa.ba