Međunarodna konferencija za pomoc poplavljenim potvrdila je solidarnost sa BiH prikupljanjem pomoći u iznosu od 809,2 milion eura. Mislite li da će taj novac biti potrošen transparentno?

Gorica Bukić,  Bihać

Bosna i Hercegovina kao država, odavno je suočena sa korupcijom i kriminalom. Poučena ranijim iskustvima sumnjam da će novac naći pravi put do onih koji su pogođeni poplavama, a koji su bukvalno izgubili sve u jednom danu . Kada bi pravilan nadzor radili donatori, možda bi se zloupotrebe mogle izbjeći, međutim bojim se da će opet većina sredstava biti iskorištena u svrhe koje nam ne idu na čast. Svjedoci smo protesta ljudi iz Željeznog Polja, beznađa građana Maglaja, Doboja i mnogih drugih gradova. Opštinske vlasti ne znaju kako da riješe ovu situaciju. Vlada FBiH je tek 13. avgusta formirala Upravni odbor koji će voditi brigu o prikupljenim sredstvima za potrebe sanacija. Mislim da BiH treba radikalne promjene, kako u političkom, tako i u smislu promjene promišljanja svih građana.

Sabina Dolić,  Velika Kladuša

Iz prijašnjeg iskustva i poznavajući karakter sadašnjih i prethodnih vlada u BiH, nemam ni minimum povjerenja da će se odobrena sredstva za sanaciju posljedica poplava u BiH koristiti transparentno i objektivno. Iskustva koja imamo iz vremena kada su se obnavljale kuće porušene u ratu ne daju nam razlog za optimizam. Potrebno je pojačati nadzor u raspodjeli sredstava, a prije toga precizno definirati kriterije i prioritete u raspodjeli sredstava. Imali smo bezbroj primjera kada su sredstva odobravana po političkoj, rodbinskoj i drugoj liniji, a nisu bili rijetki primjeri i direktne korupcije. Stvari se ne poboljšavaju. Čak i danas imamo primjere povratnika koji nisu dobili adekvatnu pomoć prilikom povratka na svoja ognjišta.
Predstojeći izbori i izborne kampanje samo će pogoršati situaciju. Političke partije će uticati na netransparentnu raspodjelu i utrošak kako bi time dobili glasove na izborima i uticaj. Transparentnost se jedino može osigurati dobrim propisima, preciznim kriterijima i javnim nadzorom nad trošenjem sredstava, te oštrim sankcijama za svaku zloupotrebu.

Manja Husbašić Bilić, Sarajevo

Želim vjerovati da će novac biti potrošen transparentno. Međutim, kako bi se ovo desilo, novac bi trebao biti doniran izravno pogođenim ljudima i poplavljenim područjima. Ako novac bude išao kroz različite fondove koje vodi vlada, po mom mišljenju, u to slučaju transparentnost neće biti osigurana. Novac će nestati kao i mnoge donacije nakon rata od 1992-1995. Da se to ne bi dogodilo, međunarodni nadzor je presudan. Također su nam potrebni neovisni volonteri na terenu.

Europa.ba