Kakvo je vaš mišljenje o evropskoj perspektivi BiH?

Enisa Raković, Bihać

Budućnost Bosne i Hercegovine svakako vidim kao jednu od članica Evropske unije, iako znamo da već dugi niz godina postoje određene suprotnosti i kontraverze unutar Bosne i Hercegovine. Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne države, daje jasnu i sigurnu garanciju za njen opstanak u vjekovnim granicama kao suverene, nezavisne i cjelovite Bosne i Hercegovine. Ja, kao žena, svakako smatram da je posebno potrebno osigurati visok stepen ljudskih prava, posebno ženskih ljudskih prava, koja će štiti nacionalna, kulturna i religijska prava žena, te posebno osigurati ravnopravnost na svim nivoima od lokalnog, kantonalnog, entitetskog do državnog nivoa odnosno na svakom dijelu njene teritorije. Ulaskom Bosne i Hercegovine u Evropsku unije, također smatram da će doći do smanjenja korupcije, jer znamo da se već dugi niz godina nasa država ubraja među najkorumpiranije zemlje svijeta.

Murisa Marić, diplomirana ekonomistica, Izvršna direktorica UG“DON“ Prijedor

Kao pripadnica generacije koja je živjela u državi Jugoslaviji, a danas kao državljanka Bosne i Hercegovine smatram da je ulazak u BiH jedini put u kojem se ogleda jedinstvo društva i politike. Za većinu stanovnika bili to Srbi, Bošnjaci ili Hrvati Evropska unija je cilj oko kog su saglasni svi. Građani podržavaju evropsku perspektivu BiH, ali podjednako očekuju da vlasti na svim nivoima i politički lideri moraju preuzeti odgovornost za ovaj put da bi se postigao realan napredak i opravdale preuzete odgovornosti. Očekivanja građana mogu se podijeliti na ona realna i nerealna, od kojih realna ukazuju na odgovorniji rad izabranih predstavnika, veći broj radnih mjesta, do onih nerealnih da u zemljama evropske unije „teče med i mlijeko“. Na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji treba mijenjati navike i uvoditi pozitivne promjene kako kod političara tako i građana, što će pomoći uređenju države i jačanju njenih institucija i društvene zajednice. Tranzicija kao dio procesa ulaska naše zemlje u Uniju treba da se privodi kraju i zato ulazak u EU smatram kao šansu i veliki korak naprijed za BiH i njene građane.

Čedomir Ćorić, Derventa

The only and the best solution for all BiH citizens is EU membership as fast as possible. Only EU membership can improve infrastructure and the quality of life for all citizens, through the possibility of using EU structural funds. On the other hand, bearing in mind the current capabilities of BiH politicians and their readiness to reach compromises and to implement institutional reforms, nobody can say today that it will happen and when it will happen. If the current level of progress continues, it is unrealistic to expect BiH’s membership in the EU to happen by 2030. I think that we will be the last country in the Western Balkans that will become an EU member.

Europa.ba