U Sarajevu održana dvodnevna radionica o ulozi civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Dvodnevna radionica  “Potencijal organizacija civilnog društva (OCD) u zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini”, održana je u Sarajevu 30. i 31. oktobra 2012. godine.


Cilj radionice je bio da se učesnicima omogući diskusija o najnovijim dešavanjima na području socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, učenje o trendovima na nivou Evropske unije, te upoznavanje sa evropskim strukturama, procesom kreiranja strategija, programa i najboljom praksom u sprovođenju Strategije o invaliditetu.
 
Radionica je organizovana u okviru programa Evropske komisije Ljudi za ljude (P2P) i u saradnji  Delegacije  Evropske unije u Bosni i Hercegovini i TACSO-a (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva).


Natalia Dianiskova, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, istakla je važnost uloge koju civilni sektor ima u procesu socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom. Ona je, takođe, naglasila posvećenost Evropske unije ovom problemu: ” Evropska unije trenutno finansira projekat, realizovan od strane UNICEF-a, vrijedan 1,4 miliona eura, a koji se tiče socijalnog uključivanja i zaštite djece. Dodatnih jedan milion eura je planirano za podršku primjene politike za osobe sa invaliditetom. Fondovi Evropske unije će posebno usmjereni na harmonizaciju domaće legislative sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2010, kao i za podršku organizacijama osoba sa invalididtetom kroz grantove.”


Cveto Uršić, sekretar Direkcije za osobe sa invaliditetom Ministarstva rada, porodice i socijalnih pitanja Republike Slovenije, predstavio je  najznačanije propise i politike Evropske unije, te prenio iskustva primjene politike o invaliditetu Slovenije.


Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI),  rekao je da organizacije civilnog društva u BiH imaju značajnu ulogu  u donošenju i primjeni državnih politika koje se tiču socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom.


P2P program predstavlja jednu od tri strukture podrške civilnom društvu, pomažući  organizacijama civilnog društva u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima da prošire svoje znanje o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja kroz posjetu evropskim institucijama, susretima, i mogućnošću međunarodnog i regionalnog umrežavanja.

Europa.ba