Obraćanje specijalnog predstavnika EU/visokog predstavnika za BiH Christian Schwarz-Schillinga povodom zaključaka Vijeća za implementaciju mira

Dobro veče.


Ove sedmice u Briselu Vijeće za implementaciju mira  odlučilo je da produži mandat Ureda visokog predstavnika do juna sljedeće godine.


Nadao sam se i očekivao da će biti moguće zatvoriti OHR ovoga ljeta, kada Bosna i Hercegovina pređe iz faze implementacije mira i krene ka euroatlantskim  integracijama.


Nažalost, to se nije ostvarilo.


Iako je Bosna i Hercegovina postigla napredak, politički lideri ove zemlje nisu preuzeli potpunu odgovornost za završetak procesa implementacije Dejtona i ispunjavanje preostalih uvjeta potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istovremeno, razvoj situacije u regionu je takođe negativno utjecao na donošenje odluke.


Vijeće za implementaciju mira je stoga postupilo u skladu s mojom preporukom i odlučilo da mandat OHR-a produži za godinu dana, odnosno do juna 2008. godine, i da do tada još dva puta preispita ovu svoju odluku.


Ovo ne znači promjenu međunarodne politike prema Bosni i Hercegovini. Tranzicija i dalje ostaje  cilj, a odgovornost domaćih organa vlasti ostaje vodeći princip.


Vaši politički lideri moraju iskoristiti priliku koja im se pruža i preuzeti odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Moraju napustiti nerealne i beskorisne stavove koji ne donose ništa konstitutivnim narodima koje predstavljaju.


Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom je osnovni prioritet. Jasno je da u tom smislu reforma policije predstavlja ključni element. Građani Bosne i Hercegovine trebaju o~ekivati od svojih političkih lidera da riješe ovo pitanje.


Rezultati se moraju  postici do polovine marta, ukoliko se želi izbjeći ponovni zastoj u procesu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nema vremena za gubljenje.


U sljedećih nekoliko mjeseci radit ću na pokretanju procesa ustavne reforme kako bih pomogao da Bosna i Hercegovina dobije institucije i strukture koje su joj potrebne da bi postala moderna i efikasna država. Ove aktivnosti će biti vođene zajedničkim naporima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.


Vijeće za implementaciju mira je takođe obaviješteno o odluci koju je ove sedmice donio Međunarodni sud pravde. Svi moraju prihvatiti činjenicu da su počinjeni strašni zločini i da je u Srebrenici izvršen genocid. Shvatam da su neki razočarani ovom presudom, ali ovo je prilika da se prihvati prošlost i da se radi na pomirenju.


Budućnost OHR-a i moja budućnost bile su centralne teme vijesti tokom ove sedmice. Međutim, ono što je bitno je vaša budućnost. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropi i  što prije ova zemlja postane dio procesa pridruživanja EU prije će i njeni građani moći uživati u privilegijama koje imaju građani drugih evropskih zemalja.


Radit ću na ostvarivanju ovih ciljeva do kraja svog mandata.  


Produženje mandata OHR-a pruža još jednu priliku da se  proces tranzicije uspješno završi.Radimo zajedno kako bismo iskoristili ovu priliku.


Hvala.

Europa.ba