Uvodno obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka na konferenciji za podršku vladavini prava u BiH

Izuzetno mi je drago što smo organizirali današnju konferenciju u znak podrške vladavini prava u Bosni i Hercegovini, te što ću predsjedavati današnjim sastankom zajedno sa predsjednicom Kreso i glavnim tužiocem Barašinom.


Uspostavljanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine su među ključnim dostignućima cjelokupne reforme pravosuđa u BiH. Sud i Tužilaštvo BiH su također ključne državne institucije koje su u stanju osigurati puno poštivanje vladavine prava u BiH.


Upravo zbog ovog čvrstog uvjerenja, međunarodna zajednica je uložila više od 45 miliona eura u Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od njihovog uspostavljanja. Vjerujem da su ova sredstva dobro utrošena s obzirom da su doprinijela tome da Bosna i Hercegovina postane zemlja u kojoj dominira vladavina prava, što je čini sigurnijom, stabilnijom i više demokratskom.


Današnji sastanak je još jedna potvrda kontinuirane podrške međunarodne zajednice Sudu i Tužilaštvu BiH. Saslušat ćemo predsjednicu Suda i glavnog tužioca koji će obrazložiti svoju strategiju i plan za budućnost. Također se nadam da će međunarodna zajednica ispuniti određene zahtjeve i potrebe ovih institucija, naročito u pogledu finansiranja.


U tom smislu, želim naglasiti da i moj ured i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira ostaju u potpunosti opredijeljeni borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.


Naravno, svi mi koji smo se okupili ovdje vjerujemo da je krajnji cilj nacionalizacija ovih institucija, te da domaći pravni stručnjaci mogu odgovoriti na važne izazove sa kojima se ove institucije suočavaju. To je razlog zbog kojeg sam donio odluke 14. decembra.


Međutim, jasno je također da će nacionalizacija zahtijevati političku podršku ne samo međunarodne zajednice već i bosanskohercegovačkih vlasti. S tim u vezi, zabrinut sam posljedicama koje će odbacivanje prijedloga budžeta BiH imati na Sud i Tužilaštvo.


Da zaključim, današnja konferencija je pokazatelj neosporne opredijeljenosti i uvjerenja međunarodne zajednice da su borba protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja na putu ka demokratičnijoj, mirnijoj, stabilnijoj zemlji koja je nepovratno na putu ka evroatlantskim integracijama.

Europa.ba