Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka povodom dodjele nagrade “Osoba godine”Tuzlanskog lista

Društvo u kojem se talent više ne guši i ne potiskuje na marginu


Dame i gospodo,

Tokom proteklih mjeseci navikao sam da govorim na političkim ili ekonomskim konferencijama gdje se vrlo često vodi napeta i teška debata. Niko od nas ne bi trebao minimalizirati ozbiljnost krize s kojom se Bosna i Hercegovina suočava jer, čak i dok mi ovdje sjedimo večeras, desetine hiljada porodica u cijeloj zemlji primorane su da se bore s širenjem siromaštva. No ipak, potrebno je priznati kvalitete i karakterne osobine koje identificira Nagrada “Osoba godine” Tuzlanskog lista jer su upravo to kvalitete koje će pomoći da ova zemlja izađe iz teške situacije u kojoj se trenutno nalazi.

Okupili smo se ovdje večeras kako bismo se osvrnuli na postignuća u širokom spektru oblasti. Priznanje koje će dobiti Enis Bešlagić i Halid Bešlić, na primjer, svjedoči o Bosni i Hercegovini kao o neuništivom i najistaknutijem izvoru kreativnosti i talenta u regiji i šire.

Tokom moje dugogodišnje povezanosti s ovom zemljom, kao ambasador a zatim tokom mog rada pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova u njegovom odjelu koji se bavi jugoistočnom Evropom, te sada kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, mogu reći da postoji jedna stvar oko koje nikada nisam imao ni najmanju sumnju, a to je da su Bosna i Hercegovina i njeni građani nepresušno vrelo talenata.

Enis Bešlagić i Halid Bešlić su samo dva primjera Bosanaca i Hercegovaca koji su uspjeli ostvariti međunarodni uspjeh.

A takav uspjeh nije zabilježen samo u umjetnosti, nego obuhvata i oblast poslovanja, sporta i brojne druge oblasti.

Naš zadatak u političkoj sferi je da stvorimo društvo koje nagrađuje i ohrabruje talent.

U Bosni i Hercegovini nemamo takvo društvo. Talent u ovoj zemlji je često neiskorišten ili gurnut na marginu društva. Pa čak i gušen.

Kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU radim zajedno s međunarodnom zajednicom i s onima na rukovodećim pozicijama u Bosni i Hercegovini koji s nama žele sarađivati, kako bismo promijenili ovu nezadovoljavajuću situaciju– da bi taj nepresušni izvor talenata koji nudi Bosna i Hercegovina bio iskorišten i upotrijebljen u službi njenim građanima.

Posebno mi je zadovoljstvo što je premijerka Jadranka Kosor pozvana da nam se pridruži na večerašnjoj dodjeli nagrada i što je Tuzlanski list prepoznao doprinos koji premijerka Kosor daje ne samo u pogledu napretka njene zemlje nego i u pogledu napretka u razvijanju dobrih odnosa s hrvatskim susjedima.

Iskustva protekle dekade pokazuju da zemlje regije postižu neusporedivo veći napredak kada koordiniraju svoje napore, kada jedni drugima pruže ruku i kada naprijed koračaju zajednički. Premijerka Kosor uspješno predvodi regionalnu saradnju i na tome joj se zahvaljujemo.

Kreativnost i talent, poduzetnički žar i konstruktivnije i efikasnije političko vodstvo je ono što treba Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam da ove stvari mogu doći u prvi plan, usprkos bolnim negativnim trendovima zabilježenim tokom protekle tri godine, tokom kojih je došlo do političkog zastoja a ekonomija se našla u haotičnom stanju.

Talent se može gušiti samo neko vrijeme, a prirodni talenti koji su u ovoj zemlji itekako mnogobrojni će sigurno uspjeti prevladati vještačka ograničenja koja se pred njih postavljaju. Međunarodna zajednica će učiniti sve kako bi osigurala da se ovo što prije desi.

Hvala.

Europa.ba