Intervju: Miroslav Lajčák, specijalni predstavnik EU/visoki predstavnik u BiH: “Kosovo i BiH nisu povezani”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Miroslav Lajčak izjavio je danas da Kosovo i BiH nisu povezani na bilo koji način i ponovio da nijedan entitet nema pravo na otcepljenje od BiH.


“BiH ima svoje prioritete i poslove koje treba da uradi. Oni nikako ne mogu biti povezani sa Kosovom. Ja shvatam psihološki uticaj koji je situacija na Kosovu imala u celom regionu, ali isto tako mislim da nikome nije u interesu destabilizacija situacije u BiH”, izjavio je Lajčak u intervjuu agenciji Beta.


Ocenjujući političku situaciju u BiH, Lajčak je u razgovoru sa dopisnicom Bete iz Sarajeva Merimom Spahić naveo da se “stvari u BiH kreću napred, u dobrom pravcu, ali da je taj napredak postavljen na veoma krhkim osnovama”.


Takav napredak u BiH nazvao je nedovoljno brzim, nestabilnim i zabrinjavajućim.


“Opet smo imali na delu medijska prepucavanja i optužbe koje su dovele do porasta napetosti. Političke stranke moraju pokazati više odgovornosti, jer oni su ti koji će biti zaslužni za uspeh BiH, ili u suprotnom, za njen neuspeh na evropskom putu”, rekao je visoki predstavnik.


Lajčak smatra da se politički lideri i predstavnici njihovih stranaka u institucijama u BiH moraju opredeliti oko prioriteta ove države i pronaći konsenzus oko toga šta se prvo treba uraditi.


Visoki predstavnik je naglasio da nijedan entitet nema pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine, te da je svako osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma neprihvatljivo.


Ocenio je da OHR još treba da ostane sa mandatom u BiH jer su nedavno zabeležene ozbiljne krize i pokušaji slabljenja institucija I legitimiteta države BIH.


Na pitanje da li BiH može ovim tempom uskoro očekivati da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Lajčak je kazao da “sve zavisi od Bosne i Hercegovine”, ali da se taj sporazum mora potpisati pre tranzicije OHR-a u Ured visokog evropskog predstavnika
(EUSR).


Izrazio je nadu da će uskoro biti usvojeni zakoni o reformi policije. Istakao je da Savet ministara BiH mora da nastavi sa realizacijom programa reformi, da usvoji akcioni plan kao odgovor na Evropsko partnerstvo i podsetio da BiH jedina u regionu još uvek nema takav
plan.


Komentarišući nedavnu izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je Lajčaka nazvao “razočarenjem”, jer ne koristi bonska ovlaštenja i dozvoljava korištenje antidejtonske retorike, Lajčak je rekao da smatra da je “korisnije postići dogovor, a ne lobirati medjunarodnu zajednicu i još je posle toga optuživati da ne radi posao koji treba da rade domaći političari”.


“Ne vidim ulogu visokog predstavnika kao instrument za nametanje političkih stavova bilo koje političke opcije tamo gde je potreban  dijalog i dogovor. Svaki put kad donosim odluke, rukovodim se time šta je dobro i potrebno za BiH, a ne pojedine političare. Tako i kad koristim bonska ovlaštenja”, rekao je Lajčak.


Visoki predstavnik je naglasio da je njegov mandat očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da političari u BiH moraju raditi svoj posao i pronalaziti rešenja.


Visoki predstavnik je rekao da će njegov budući rad biti posvećen učvršćivanju reformi i osiguranju da BiH ispuni svoje obaveze vezane za evroatlantske integracije.


“Imam punu podršku Saveta za sprovodjenje mira (PIC) da preduzmem sve mere neophodne za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bonska ovlašćenja su moje pravo i moja odgovornost. Samo ću ja odlučivati kada ih koristiti. Sigurno će to uvek biti za dobro BiH”, zaključio je Lajčak.

Europa.ba