Schwarz-Schilling čestitao ministru Radovanoviću i generalu Podžiću na pozivu u Partnerstvo za mir te istakao važnost okončanja reforme odbrane

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas je osobno čestitao ministru odbrane Nikoli Radovanoviću i načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovniku Sifetu Podžiću na pozivu Bosni i Hercegovini da se pridruži programu Partnerstvo za mir.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU također je istakao važnost okončanja reforme odbrane, čime će se osigurati prenos cjelokupne imovine koja je potrebna za odbranu sa entiteta na državu, u skladu sa Zakonom o odbrani.


Christian Schwarz-Schilling danas se susreo sa ministrom Radovanovićem i generalom Podžićem u Uredu visokog predstavnika kako bi im odao priznanje za liderstvo i profesionalizam koje su pokazali u vođenju uspješnog i uzornog procesa reforme, čiji je krajnji ishod odbrambeni sistem koji si Bosna i Hercegovina može priuštiti i koji zadovoljava njene potrebe.


“Oduševljen sam što je Sjevernoatlansko vijeće pozvalo Bosnu i Hercegovinu da se pridruži Partnerstvu za mir”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ja sam se u svojoj prezentaciji ambasadorima zemalja članica NATO-a i EU održanoj 19. septembra energično založio za to i drago mi je što se upravo to i dogodilo”.


“Osobito cijenim liderstvo i profesionalizam koje ste vas dvojica pokazali,” rekao je Schwarz-Schilling ministru Radovanoviću i generalu Podžiću. “Vaš rad je omogućio da dođe do ovog poziva koji je NATO uputio. Vaša vizija i vaše sposobnosti i dalje su na usluzi ovoj zemlji”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pokazao je posebno interesovanje za pitanje vojne imovine. “Jasno je da Oružane snage moraju posjedovati imovinu, oružje i opremu koja im je potrebna”, rekao je Schwarz-Schilling. “Također, višak oružja i municije potrebno je ili uništiti ili transferirati, putem NATO-a ili putem drugih nadležnih programa.”


Christian Schwarz-Schilling također je pomenuo pitanje socijalnih aspekata reforme odbrane. “Od ključne je važnosti da vojnici i civili koji su otišli na druga radna mjesta u drugim dijelovima zemlje budu dobro primljeni u svojim novim sredinama,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Europa.ba