Schwarz-Schilling: 2007 može biti godina rezultata

Ulazeći u 2007. godinu, Bosni i Hercegovini je nadohvat ruke cilj velike većine njenih građana, a to je da žive u državi koja radi u službi njihovih potreba i nudi mogućnost životnog standarda koji je usporediv sa standardom zemalja na ostatku kontinenta, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni, objavljenoj danas u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


Bez obzira na žustru javnu debatu koja je obilježila 2006. godinu, gdin Schwarz-Schilling je istaknuo da je urađeno “dosta teškog posla” tokom proteklih dvanaest mjeseci u mnogim ključnim oblastima:


– napredak u reformi odbrane omogućio je Bosni i Hercegovini pristup u program NATO saveza Partnerstvo za mir, što je ključni prvi korak na putu ka punopravnom članstvu; 


– napori uloženi u reformu policijskih struktura u zemlji rezultirali su usaglašenim okvirom koji će biti predmetom političkih razmatranja početkom 2007. godine;  


– Ustavna reforma će biti aktualizirana u narednoj godini; intenzivna runda pregovora u proljeće dala je solidnu osnovu na kojoj se može izgraditi dogovor; 


– Novi sistem PDV-a koji je uveden početkom 2006. godine funkcionisao je mnogo bolje nego što su mogli predvidjeti čak i njegovi najveći zagovarači, premda je još uvijek potrebno usaglasiti metod raspodjele prihoda koji će biti predvidiv, transparentan i pravedan. 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU podsjetio je da je prilikom preuzimanja dužnosti 31. januara 2006. godine, jasno izrazio svoju odlučnost da se ne miješa u rješavanje problema. “U toku ove godine bilo je neophodno vidjeti koliko napretka, i kojom brzinom, Bosna i Hercegovina može ostvariti samostalno”, naglasio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


Vijeće za implementaciju mira će ocijeniti ostvareni napredak u februaru, kada će ponovo razmotriti odluku o zatvaranju OHR-a krajem juna 2007. godine.


“Međutim, ono što je potpuno sigurno jeste da ako lideri ove zemlje iskoriste šansu, 2007. može biti godina u kojoj će sav trud uložen tokom protekle decenije polučiti dugo odgađane i zakašnjele rezultate, kako bi građani ove zemlje mogli uživati u plodovima svoga rada”, zaključio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.

Europa.ba