Schwarz-Schilling poziva na brzo usvajanje zakona potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling, danas je pozvao Zastupnički dom Bosne i Hercegovine da radi na što skorijem usvajanju zakona potrebnih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.


Ovaj apel izrazio je u toku sastanka sa novoimenovanim kolegijumom Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine.


“Novi parlament ima ambiciozan zakonodavni plan. Ovo je djelomično posljedica činjenice da niti jedan od prioritetnih zakona koje sam naveo u svom obraćanju prethodnom sazivu parlamenta u maju 2006. godine nije usvojen”, rekao je Christian Schwarz-Schilling.


“Očekujem od novog parlamenta da se brzo prihvati posla kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme te da se usredsredi na donošenje zakona koji će doprinijeti ispunjenju uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom”, dodao je.


Sastanak sa kolegijom istovremeno je bio i prilika za razgovor o procesu formiranja vlasti, tranziciji OHR-a te pitanju ustavne reforme.


U Kolegiju Zastupničkog doma nalaze se predsjedavajući Doma, Beriz Belkić, i njegova dva zamjenika, Milorad Živković i Niko Lozančić.

Europa.ba