Schwarz-Schilling u Srebrenici: Presuda Međunarodnog suda pravde se mora prihvatiti; vrijeme je da lideri zauzmu vizionarski pristup

U Srebrenici je počinjen genocid i ko god odbija da prihvati presudu Međunarodnog suda pravde stavlja se van civilizacijskih normi, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling tokom njegove današnje posjete Srebrenici, a zatim je pozvao lidere da ovaj trenutak učine presudnim za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

 


«Presuda Međunarodnog suda pravde mora biti u potpunosti i bezrezervno prihvaćena», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evrospke unije tokom posjete Spomen obilježju u Potočarima gdje je položio vijenac u znak sjećanja na žrtve genocida. «Pravda mora biti zadovoljena. Oni koji su odgovorni za počinjene zločine moraju krivično odgovarati pred Sudom u Hagu i sudovima u regionu.»


 


Gospodin Schwarz-Schilling je takođe naglasio da dvanaest godina nakon zločina pravda nije zadovoljena. «Saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju nije stvar izbora, to je obaveza. Neispunjavanje ove obaveze zaslužuje moralnu osudu i ima visoku političku cijenu», rekao je gospodin Schwarz-Schilling.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je takođe objasnio kako bi presuda Međunarodnog suda pravde mogla poslužiti kao osnova za pomirenje. «Ukoliko se zločin prizna kao takav i ukoliko se ostvari potpuna saradnja s Haškim tribunalom biće stvorene osnove za pomirenje», rekao je gospodin Schwarz-Schilling. «Pomirenje se ne dešava samo od sebe. To je dugotrajan proces.»


 


Gospodin Schwarz-Schilling je povukao paralelu sa svojim iskustvima koje ima kao Nijemac koji je odrastao za vrijeme Drugog svjetskog rata. «Pomirenje je moguće i ono mora biti cilj svih političkih lidera ove zemlje», rekao je gospodin Schwarz-Schilling.


 


«Nadam se da će presuda Međunarodnog suda pravde biti prekretnica za Bosnu i Hercegovinu i međunarodnu zajednicu u cjelini», dodao je gospodin Schwarz-Schilling. «Za međunarodnu zajednicu presudom je još jednom potvrđeno da spriječavanje genocida predstavlja obavezu. Politički lideri to nikada ne smiju zaboraviti.»


 


«A Bosna i Hercegovina na ovu presudu treba gledati kao na šansu da prihvati prošlost.»


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evrospke unije je takođe pozvao lidere na vizionarski pristup. «U vremenima kao što su ova izuzetni lideri i njihove liderske kvalitete mogu napraviti ogromnu razliku.»


 


«To je bio slučaj u Zapadnoj Evropi prije pola stoljeća kada su se okupili predstavnici šest zemalja kako bi, tačno dvanaest godina nakon Drugog svjetskog rata, stvorili Evropsku zajednicu», dodao je gospodin Schwarz-Schilling. «Dvanaest godina nakon genocida počinjenog u Srebrenici vrijeme je za liderstvo i liderske kvalitete u Bosni i Hercegovini.»


 


Gospodin Schwarz-Schilling je takođe pomenuo i druga pitanja koja su pokrenuta uoči donošenja presude Međunarodnog suda pravde, uključujući i moguće izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i utvrđivanje specijalnog statusa Srebrenice.


 


«To su legitimne teme u okviru političke debate. Međutim, dozvolite mi da budem apsolutno jasan», rekao je gospodin Schwarz-Schilling. «Takve promjene ne mogu biti nametnute niti se o njima može jednostrano odlučivati. Sugerisanje bilo kakve druge mogućnosti je opasna iluzija. Promjene Ustava moraju biti zasnovane na širokoprihvaćenom koncenzusu i pregovorima.»


 


U pogledu porodica žrtava visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je rekao da im je međunarodna zajednica pružila veliku pomoć, no da takođe mora priznati da se mnogi povratnici i dalje suočavaju s velikim poteškoćama i preprekama u njihovom svakodnevnom životu.


 


«Vrijeme je za odgovornost. Vrijeme je da se održivi mir realizuje u praksi. Vrijeme je da proces pomirenja ozbiljno počne», zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.


 


Cijeli tekst izjave visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije možete naći na sljedećim web adresama: www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba