Schwarz-Schilling: Novi izazovi zahtijevaju nova rješenja

Izdržljivost i odlučnost običnih građana suočenih sa materijalnim, administrativnim i političkim preprekama pomogli su da Bosna i Hercegovina ponovo stane na noge, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, u svojoj sedmičnoj kolumni, koja je objavljena danas.


“Neću tvrditi da je u Bosni i Hercegovini sve sjajno. Jer nije,” visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU piše u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu. “Ali napravljen je veliki napredak od 1995. godine, i ovaj napredak je bio direktan rezultat pragmatičnosti i kompromisa, dvije političke opcije koje su dobile mnogo kritike u medijima i od velikog broja izabranih predstavnika.”


Gospodin Schwarz-Schilling dalje naglašava da glavni uspjesi mirovnog procesa “nisu djelo onih političara koji miješaju klevetanje sa kreiranjem politike i okorjelost sa dosljednošću” te predložio: “Političarima bi mnogo koristilo da se ugledaju na pragmatičnost njihovih sunarodnjaka u iznalaženju novih rješenja za nove izazove.”


U svom članku, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU uporedio je današnje uslove u Bihaću i Drvaru sa uslovima koji su vladali kada je prvi put posjetio ove opštine, prije 12 odnosno 10 godina.


Kada je 1995. godine gospodin Schwarz-Schilling došao u Bihać sa prvim konvojem humanitarne pomoći koji je stigao u to područje krajem rata, u toj opštinu je vladala velika nestašica hrane, bolest je pokosila brojne građane. Ove sedmice, posjetio je fabriku mliječnih proizvoda gdje je razgovarao sa rukovodiocima i radnicima o izazovima sa kojima se suočavaju u nastojanju da svoju firmu pretvore u regionalni poduhvat, koji će omogućiti otvaranje mnogih radnih mjesta a Bosni i Hercegovini donijeti više prihoda od izvoza.


1997. godine u Drvaru gospodin Schwarz-Schilling strpljivo i detaljno je objašnjavao tadašnjem zamjeniku načelnika opštine Drvar da je povratak izbjeglica temeljno ljudsko pravo. Razgovarao je sa zamjenikom načelnika zato što ga načelnik nije htio primiti, čak je izdao naređenje da mu se spriječi ulazak u zgradu opštine. Ove sedmice u Opštinskom vijeću visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU učestvovao je u dijalogu o ulaganjima u infrastrukturu i ekonomskom oporavku.


“Pitanja koja smo ja i drugi u Bosni i Hercegovini rješavali prije deceniju i više razlikuju se od pitanja koja sam morao rješavati u svojstvu visokog predstavnika”, piše gospodin Schwarz-Schilling. “Zahvalan sam na tome, jer to znači da je zemlja krenula naprijed. Stvari su se mogle odvijati brže, naravno, i odvijaće se brže ako sve više lidera počne shvatati da iznalaženje istih rješenja za probleme koji se mijenjaju ne predstavlja dosljednost, već život u prošlosti.”


“Od početka moje političke karijere, uvijek sam bio usredotočen na to da završim posao,” gospodin Schwarz-Schilling nastavlja. “To je jedina vrijedna stvar u politici. Ne možete uraditi sve što biste željeli – ali važno je da uradite sve što je moguće.”


U ovom članku, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU piše da je za njega bila privilegija živjeti i raditi u Bosni i Hercegovini u teškim vremenima neposredno nakon rata zato što se iz prve ruke uvjerio u nevjerovatnu hrabrost i moralni integritet građana koji su bili odlučni u namjeri da obnove zemlju i koji su vjerovali u budućnost zemlje koja je tada bila uništena.


“Kao visoki predstavnik nastojao sam podržati te građane, i to ne živeći u prošlosti već radeći sa onima koji pronalaze nova rješenja za sadašnju situaciju, i za budućnost”, zaključio je gospodin Schwarz-Schilling. “I nastaviću raditi za tu budućnost.”


Tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dostupan je na sljedećim web stranicama: www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba