Schwarz-Schilling pozdravlja dogovor o pokretanju aktivnosti na relokaciji crkve u Konjević Polju

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling pozdravio je jučer najavljeno postizanje dogovora između premijera Republike Srpske i vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija o pokretanju aktivnosti na relokaciji pravoslavne crkve u Konjević Polju.


 


“Dogovor o relokaciji crkve je izuzetno značajan i treba da doprinese uspostavi boljih odnosa između zajednica u Konjević Polju i okolnom području”, rekao je visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU.


 


U saopštenju za javnost datom nakon postizanja ovog dogovora, premijer Milorad Dodik je rekao da će se relokacija crkve izvršiti u najkraćem mogućem roku, dodavši da i Srpska pravoslavna crkva i njegova vlada žele da riješe i pitanje pravoslavne crkve u mjestu Divič.


 


“Brzo rješavanje ovakvih neriješenih pitanja na miran i dostojanstven način, kao što je bio slučaj sahrane koja je prošlog mjeseca izvršena u Bratuncu, pomaže da se gradi pozitivan ciklus povjerenja”, nastavlja visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ovaj pozitivan zamah od kritičnog je značaja za vraćanje povjerenja među narode u Bosni i Hercegovini”.

Europa.ba