Schwarz-Schilling u Parlamentu BiH: Politička kriza blokira put u Evropu

Politička kriza blokira put Bosne i Hercegovine u Evropu, zbog čega građani gube povjerenje u političare a mlađe generacije sve manje i manje osjećaju optimizam po pitanju budućnosti, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svom obraćanju članovima Parlamenta Bosne i Hercegovine.


U sveobuhvatnom oproštajnom obraćanju Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Christian Schwarz-Schilling je naročito pomenuo pitanje zapaljive retorike koja je pokrenula trenutnu političku krizu, uključujući i reagiranja na presudu Međunarodnog suda pravde u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.


Christian Schwarz-Schilling je također objasnio zašto on neće biti posljednji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini te značaj odluke Vijeća za implementaciju mira da produži rad Ureda visokog predstavnika; ocijenio je rezultate u vezi sa zahtjevom postavljenim pred političare da odgovore na izazov preuzimanja odgovornosti, upozoravajući da Bosna i Hercegovina zaostaje za susjednim zemljama; te je u glavnim crtama objasnio proces ustavne reforme.


»Čuo sam kako političari daju argumente i kreiraju politike koje samo iskorištavaju strahove građana, umjesto da grade povjerenje između svih strana i ostvaruju konkretan napredak na stvarnim životnim pitanjima», izjavio je visoki predstavnik, ističući da nije bilo prihvatljivo koristiti radikalnu retoriku u vezi sa referendumima, ukidanjem entiteta ili događanjima drugdje u regionu.


«Sve javne ličnosti imaju dužnost da se ponašaju odgovorno, i na riječima i na djelu, kako bi izgradili atmosferu mira i sigurnosti i ispoštovali činjenicu da su država Bosna i Hercegovina i oba njena entiteta multietničke zajednice tri konstitutivna naroda», rekao je Christian Schwarz-Schilling.


«Ove godine došlo je do pogoršanja političke atmosfere u BiH, što je direktno povezano s reakcijama na presudu Međunarodnog suda pravde», nastavio je Christian Schwarz-Schilling, ističući da je  Međunarodni sud pravde zaključio da se u Srebrenici desio genocid, naglašavajući potrebu da se pravda provede te ilustrirajući mjere koje je poduzeo kako bi riješio stvarna pitanja u Srebrenici.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također izjavio da žali zbog političke manipulacije ovog pitanja od strane političara i zbog pokušaja da se poremeti ustavni i teritorijalni poredak zemlje.


«Jednostrano mijenjanje Dejtonskog mirovnog sporazuma pravno nije moguće i pozivi na takve promjene mogu samo predstavljati ozbiljan rizik za mir i stabilnost» rekao je Parlamentarnoj skupštini dodavši: «Ne postoje pravne obaveze koje proizilaze iz presude Međunarodnog suda pravde na osnovu kojih se poziva na ukidanje jednog entiteta».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je odluku Vijeća za implementaciju mira da ne zatvori Ured visokog predstavnika kao «korak unazad», naglašavajući da OHR ne ostaje da bi uradio posao za političare ove zemlje ili da nametne nova rješenja, već da osigura da se mir i stabilnost nastave.


Christian Schwarz-Schilling je također nabrojao zakone koji nisu bili usvojeni i prilike kada je bio prisiljen da intervenira kako bi održao funkcionalnost.


«Uprkos nedostatku napretka u više područja, strategija preuzimanja odgovornosti se neće promijeniti», nastavio je. «To mora biti postepen proces, i ne postoji alternativa. Lekcije su bolne ali su i neprocjenjivo iskustvo u učenju u demokratizaciji i izgradnji nacije».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je ustavne strukture Bosne i Hercegovine kao «komplikovane i neefikasne», naglašavajući da se one «još uvijek ne uklapaju u standarde modernih državnih uređenja».


«Sada, kada se proces implementacije mira kao i institucija visokog predstavnika privodi kraju – a proces integracije u evropske strukture sada predstavlja ključni zadatak – vrijeme je da se izvrši reforma ustava i uspostavi stabilna, samoodrživa i efikasna struktura za Bosnu i Hercegovinu», rekao je Christian Schwarz-Schilling.


«To je nešto što ćete vi, političari ove zemlje, trebati riješiti u narednom periodu», nastavio je. «Međunarodna zajednica je spremna da vam pomogne, ali mi to nećemo uraditi umjesto vas. To je možda najveći izazov koji stoji pred vama, koji će zahtijevati najteže kompromise i najveći konstruktivni angažman koji je ikada viđen u ovoj zemlji».


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU opisao je komisije za provođenje reforme ustava i razgovore u drugim zemljama u Evropi kao i potrebu za institucionaliziranim procesom u Bosni i Hercegovini «koji će voditi političari BiH uz doprinos cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i uz podršku i pomoć međunarodne zajednice».


Također je rekao da je došlo vrijeme da se pokrene takav proces, a ne da se to ostavlja medijskim naslovima i kratkim, sažetim izjavama.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da je imao sastanke sa stranačkim liderima pojedinačno, u partnerstvu sa SAD, Evropskom komisijom i Predsjedništvom Evropske unije, kako bi čuo njihove stavove i zatražio preuzimanje obaveze za uspostavljanje takvog širokog procesa te da su oni pokazali spremnost za takav dijalog.


«Ja ću raditi na tome da osiguram njihov angažman prije nego odem sa ove funkcije, tako da moj nasljednik može sarađivati sa vama i političkim liderima ove zemlje na daljnjem unapređenju situacije», rekao je u Parlamentarnoj skupštini. «Ovaj proces se mora pokrenuti sada, tako da se može doći do rezultata u toku ovog zakonodavnog mandata».


Cjelokupan tekst govora visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU je dostupan na web stranicama www.ohr.int i www.eusrbih.org.

Europa.ba