Javier SOLANA, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, pozdravio je današnje imenovanje Miroslava LAJČÁKA za specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini




Javier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (CFSP), pozdravio je odluku Vijeća kojom se Miroslav LAJčÁK imenuje na dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini: 


“Presretan sam što je Vijeće imenovalo Miroslava Lajčáka specijalnim predstavnikom Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu na osnovu moje preporuke. Ambasador Lajčák je iskusan diplomat sa ogromnim iskustvom u pogledu Evropskih pitanja kao i u pogledu situacije na Balkanu, ali i sa ogromnim iskustvom kao moj lični izaslanik  u posredovanju u crnogorskom dijalogu.  


Radujem se budućem radu sa ambasadorom Lajčákom, koji ima moju punu podršku i ovom prilikom bih mu poželio puno uspjeha. Također bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim odlazećem specijalnom predstavniku, Christian Schwarz-Schillingu, na požrtvovanom radu u toku njegovog mandata. ”  


Vijeće je danas donijelo zvaničnu odluku (2007/87/CFSP) o imenovanju Miroslava Lajčáka za specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovini, koja stupa na snagu od 01. jula 2007. godine. Gospodin Lajčák je prošlog mjeseca imenovan na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. On će naslijediti dr. Christian Schwarz-Schillinga i kao visoki predstavnik i kao specijalni predstavnik EU. Gospodin Lajčák, slovački diplomat koji je rođen 1963. godine, trenutno je generalni direktor za politička pitanja u Ministarsvu vanjskih poslova Slovačke. Bio je posrednik i lični izaslanik Javiera Solane prošle godine u Crnoj Gori gdje je nadgledao referendum za nezavisnost Crne Gore.  


Ambasador Lajčák će pružati savjete Evropske unije i njeno posredovanje u političkom procesu, promovirati cjelokupnu koordinaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, pružati šefu misije EUPM-a političke smjernice o BiH, davati komandantu Snaga Evropske unije politički savjet u vezi sa situacijom u zemlji, učestvovati sa relevantnim organima u BiH u njihovoj potpunoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pružati političke savjete i pomoć u procesu ustavne reforme.  


 

Europa.ba