Lajčak će se susresti sa Solanom i učestvovati na konferenciji specijalnih predstavnika Evropske unije

Specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak, sutra putuje u Brisel gdje će se susresti sa Javierom Solanom, visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku te učestvovati na konferenciji specijalnih predstavnika Evropske unije.

 


Sastanak sa dr Solanom će predstavljati mogućnost da se razgovara o oblastima u kojima Bosna i Hercegovina mora postići napredak kako bi bila u stanju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom.


 


Promoviranje evropskih integracija predstavlja jedan od glavnih prioriteta ambasadora Lajčaka u Bosni i Hercegovini.


 


Ambasador Lajčak će takođe izvijestiti visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku o svojim prvim utiscima nakon razgovora koje je tokom protekle sedmice imao sa zvaničnicima i liderima političkih stranaka širom Bosne i Hercegovine.


 


Ambasador Lajčak će takođe učestvovati i na konferenciji specijalnih predstavnika Evropske unije koja se održava u Briselu istog dana. Svih devet specijalnih predstavnika EU koje je Evropsko vijeće imenovalo u različitim dijelovima svijeta će se okupiti na ovom događaju kako bi neformalno razmijenili stavove o svojim iskustvima.


 

Europa.ba